Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj138
Wczoraj180
Ten tydzień318
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 33
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Roczne zebranie wspólnoty, kablówka
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka

Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 11 mies. temu #887

• slaszysz
  • Expert Boarder
Na spotkaniu zapomniałem o tym powiedzieć, a już niektórzy o to pytali. Został złożony list intencyjny do Tesatu w sprawie podłączenia do ich sieci kablowej, która będzie rozprowadzana w TBSach. Jeśli oczywiście druga strona będzie zainteresowana, to wtedy chętni będą mogli skorzystać z ich oferty tj. TV, telefon, internet.<br><br>Edytowany przez: goldman, w: 2008/02/18 11:57

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #888

• skas.na prośbę użytk.
Pamietajcie o bloku 18

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #889

• ///
A na spotkaniu spokojnie było? Czy tak jak na tym forum?

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #890

• konto skasowane
Nawet nie warto wspominać o zebraniu. Dno i dwa metry mułu...
Wszyscy tacy mądrzy i mocni w buziach, jak sobie mogą popisać, głównie anonimowo, na forum. Jak przyszło do rozmów, dali się przegadać jak małe dzieci, każdą bajkę przyjęto prawie z oklaskami. Słowa protestu... Ręce i piersi opadają...Szkoda gadać.

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #891

• ///
A przeciw czemu miano protestowac?

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #892

• (...)
A było przeciw czemu protestować ....wspomnę choćby UTRZYMANIE ZIELENI za 3000zł na 2008 wszyscy jak stado baranów, przepraszam, ale taka niestety prawda. Wszyscy komentowali, że niby nie, bo za drogo , stawka w ciemno .. w ogóle szczególe , ...na końcu praaaaaawie wszyscy zagłosowali i sprawa przeszła...jakby to było najważniejsze... Śmiechu warte ! Może jak przyjdzie rachunek to pojawią się mądrzy po szkodzie...poczekamy - zobaczymy.

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #895

• ....
To w takim razie dlaczego nie powiedziano tego na zebraniu tylko teraz zale sa wylewane na forum???? Skoro byl sprzeciw to trzeba bylo to wyrazic a nie nie siedziec cicho i na forum sie madrzyc - ludzie badzcie dorosli, po to sa owe zebrania by sie na nich wypowiadac

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #896

• slawek
  • Junior Boarder
Tristao napisał(a):
Pamietajcie o bloku 18

Członkinie zarządu z 18-tki zgłosiły już swój blok, sprawa jest w toku.

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #897

• i tyle
.... napisał(a):
To w takim razie dlaczego nie powiedziano tego na zebraniu tylko teraz zale sa wylewane na forum???? Skoro byl sprzeciw to trzeba bylo to wyrazic a nie nie siedziec cicho i na forum sie madrzyc - ludzie badzcie dorosli, po to sa owe zebrania by sie na nich wypowiadac

W zasadzie tylko jedna osoba tak naprawdę odważyła się zadawać trudne pytania. I na żadne, tak naprawdę, nie dostała odpowiedzi. To gdzie byli inni? Zamiast zabrać głos, udawali, że nie słyszą, dyskutowali między sobą i nerwowo spoglądali na zegarki.

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #898

• ///
I rozumiem wlasnie ta jedna osoba sie teraz wypowiada?

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #899

• ta jedna osoba
ta jedna osoba to chyba oslawiona p. Bitel, jako jedyna wstrzymywala sie od glosu i byla czesto przeciw, moze to ona pisze te wywody?!,

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #900

• slawek
  • Junior Boarder
"Zamiast zabrać głos, udawali, że nie słyszą, dyskutowali między sobą i nerwowo spoglądali na zegarki."[/quote]

Może zebranie było nieco za późno

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #901

• ;-)
A moze nikt specjalnie nie zabieral glosu i nie wnosil sprzeciwu poniewaz:
- dla polowy z zebranych bylo to pierwsze spotkanie i nie wiedza jak w praktyce wygladaja wszelkie koszty wspolnoty itp.
- ciezko w ciagu paru-parunastu minut stwierdzic czy proponowane ustawy sa dobre czy zle, czlowiek czasem musi przemyslec i jak wraca do domu to wylewa spostrzezenia na forum, bo po to chyba jest...

A co do zieleni to sprawa przeciez nie jest w 100% przesadzona. Z tego co mowiono to jest tylko propozycja a podana stawka jest stawka maksymalna.

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #902

• konto skasowane
ta jedna osoba napisał(a):
ta jedna osoba to chyba oslawiona p. Bitel, jako jedyna wstrzymywala sie od glosu i byla czesto przeciw, moze to ona pisze te wywody?!,

Tak się składa, kotku słodki, że tylko raz wstrzymałam się od głosu, a przeciw nie byłam ani razu. A było obserwować dokładnie Inna sprawa, że odnoszę wrażenie, że tak naprawdę to tylko mnie obchodzi, na co idą nasze pieniądze. Jeśli reszta taka bogata, niech z nimi robi co chce. Ja wolę je wydać na dobrą książkę niż na administrację.

Poza tym, nie muszę się wypowiadać anonimowo, w przeciwieństwie do niektórych. Mam swój login i bardzo go lubię
Kolejna rzecz - bardzo mi miło, że jestem taka sławna, aczkolwiek mógłbyś/mogłabyś przynajmniej nazwiska nie przekręcać...

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #914

• skas.na prośbę użytk.
O ile mnie pamięć nie myli, to przeciwko odezwały sie 2 osoby, którym potem ktoś szybko wyliczył ile miesięcznie wynosić bedzie opłata za utrzymanie zieleni. Wyszło tego niecałe 10 zł od mieszkania. Więc chyba nic dziwnego, że wszyscy zgodnie przyjęliśmy te ustawę.
Nie czuje sie wcale jak stado baranów ponieważ od samego początku byłam na tak. Głośno wypowiedziała sie nawet dlaczego uważam to rozwiązanie za rozsądne. Jakoś nie wyobrażam siebie mieszkańców na zmianę zasuwających z kosiarką A co z jej serwisem, wywozeniem trawy, pelenie trawy i innymi działaniami "działkowicza"? Zdajemy sobie wszyscy sprawe, że nikt z nas nie ma czasu na to aby sie podjąć tym zadaniom. A przynajmniej nik sie nie odezwał, że jest chętny do tego!
Tak wiec koszty trzeba ponieść. I nie sa one narzucane przez nikogo. Jesli ktos z Was znajdzie inna, tańsza firmą to chetnie zniejszymy ten koszt.

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #915

• skas.na prośbę użytk.
cruelowa baba napisał(a):
ta jedna osoba napisał(a):

Tak się składa, kotku słodki, że tylko raz wstrzymałam się od głosu, a przeciw nie byłam ani razu. A było obserwować dokładnie Inna sprawa, że odnoszę wrażenie, że tak naprawdę to tylko mnie obchodzi, na co idą nasze pieniądze. Jeśli reszta taka bogata, niech z nimi robi co chce. Ja wolę je wydać na dobrą książkę niż na administrację.

Poza tym, nie muszę się wypowiadać anonimowo, w przeciwieństwie do niektórych. Mam swój login i bardzo go lubię
Kolejna rzecz - bardzo mi miło, że jestem taka sławna, aczkolwiek mógłbyś/mogłabyś przynajmniej nazwiska nie przekręcać...

Nie tylko Panią interesuje na co idą nasze pieniądze. Mogla przecież Pani zgłosić sie do zarządu i mieć wgląd we wszystkie faktury i rachunki.A pytanie o wynagrodzenie administratora było troche śmieszne. Przecież to nie jest instytucji non profit. Za to, że zajmuja sie wszystkim dostają pieniądze i zarabiają. I nie można pytać na co idą te pieniądze. Idąc do fryzjera płacisz za usługę. Akceptujesz lub nie jego stawki i nie pytasz na co wydaje zarobione pieniądze. Jeśli stawka podana przez administratora jest wg Pani za wysoka to trzeba rozejrzeć sie za tańszą ofertą. Każda wspolnota musi mieć administratora bo takie sa przepisy, i każdy administrator chce zarobić......

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #916

• ]
Tristao napisał(a):
O ile mnie pamięć nie myli, to przeciwko odezwały sie 2 osoby, którym potem ktoś szybko wyliczył ile miesięcznie wynosić bedzie opłata za utrzymanie zieleni. Wyszło tego niecałe 10 zł od mieszkania. Więc chyba nic dziwnego, że wszyscy zgodnie przyjęliśmy te ustawę.

Uchwała przeszła większością głosów, bo chwilowo nikt więcej nie miał odwagi zagłosować rozsądniej... 3000 zł to można BO ODŁOŻYĆ np na ogrodzenie parkingu, które ktoś zaproponował.

P.S. A tak na marginesie... hehe...Cóż ..Ktoś tu jest naprawdę szybki!!!
Jedna z dwóch Pań, ledwo się załapała do Zarządu, a już forsuje partykularny interes w związku z jakimś badziewnym daszkiem POD PRZYKRYWKĄ , że NIBY w interesie całego poddasza WOW ! Co za wspaniałomyślność...Hm..Prośba do Pani.. Proszę nie narzucać więcej innym swoich poglądów...nie przystoi komuś z zarządu. Co mądrzy zauważyli NIEJEDNO

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #924

• Alex
Witam...

Oj, wielu tutaj zabiera głos a na zebraniu cisza....Schowanym za monitorem łatwiej jest wnosić uwagi i pretensje ukrywając się pod zabawnymi kropkami,nawiasami itp....A może ktos ma rozwiązanie ? Łatwiej i przyjemniej jest dyskutowac o pomysle lub odpowiadac na konkretne pytania niż obrzucać sie inwektywami i złośliwościami...
Tez nie jestem do końca zadowolony z przebiegu zebrania ani z jego ustaleń, ale kto jest winny....po części każdy.

A teraz pytania do zarzadu,lub za jego pośrednictwem do firmy zarządzającej ,których nie zdążyłem jeszcze zadać na zebraniu
- owe 3000 na zieleń- mam nadzieję,że zarząd kalkulując tę cenę opierał się na kilku ofertach z firm tym się zajmujących i dotyczy to opieki rocznej z poszerzonym areałem od sierpnia ..?
- po drugie skoro to jest kwota roczna to do "interesu " dokładać będą również BLOKI 20 i 22 ,a co za tym idzie koszt jednostkowy sie zmniejszy ??
- jaka jest suma oplat za mieszkania ,ze wszystkim składowymi na rok 2008..??? Mija prawie drugi miesiąc a ja wciąż tego nie wiem....

Zawsze można zwołac kolejne zebranie.....i spróbowac podyskutować
Może sie jednak okazać, że nikt nie znajdzie czasu.....a na forum to nawet nocą można swe żale wylewać....

pozdrawiam współmieszkańców życząc wszystkim życzliwości i uśmiechu

Alex 18/8

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #925

• ,
Alex napisał(a):

- jaka jest suma oplat za mieszkania ,ze wszystkim składowymi na rok 2008..??? Mija prawie drugi miesiąc a ja wciąż tego nie wiem....

Nie mam przed soba tych dokumentow ale z tego co pamietam to istotna jest jedynie stawka za metr kwadratowy czyli jakies 1,38+0,12 zl / m kw czyli jakies 1.5 zl za metr kwadratowy (trzeba to wymnozyc wliczajac metraz piwnicy)

pozdr

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #926

• ,
Polecam wątek dot. stawki z poprzedniego roku - latwiej oszacować ile w tym roku będzie trzeba doliczyć na zaliczki za wspólne media (woda,śmieci,kanaliza...)<br><br>Edytowany przez: goldman, w: 2008/02/18 12:10

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #928

• nati
  • Expert Boarder
co do zieleni, to poszukiwania nadal trwaja - czekam na kolejna oferte - bedzie gotowa pod koniec tygodnia

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #929

• slaszysz
  • Expert Boarder
, napisał(a):
Alex napisał(a):

Nie mam przed soba tych dokumentow ale z tego co pamietam to istotna jest jedynie stawka za metr kwadratowy czyli jakies 1,38+0,12 zl / m kw czyli jakies 1.5 zl za metr kwadratowy (trzeba to wymnozyc wliczajac metraz piwnicy)

pozdr

Opłaty są dwojakiego rodzaju - liczone za metr kw. powierzchni użytkowej i od osoby.
Stawka za m.kw. za styczeń i luty 2008 jest 1,38 + 0,12 (fundusz remontowy) czyli razem 1,50 zł / m.kw.
Za resztę roku 2008 będzie 1,32 + 0,12 = 1,44 zł / m.kw.

Tą kwotę mnoży się razy powierzchnię użytkową - macie ją wpisaną w aktach notarialnych. Dla mniejszego mieszkania jest to ok. 50 m.kw., dla większego ok. 70.

Do tego dochodzą zaliczki na wywóz śmieci oraz wodę/kanalizację.
Śmieci: 10,50 zł x liczba osób (zgłoszona w formularzu podanym na zebraniu - można w razie czego skorygować kontaktując się z administratorem).

Woda/kanalizacja: 4 m^3 (założona norma miesięczna) x 7,00 zł x liczba osób.

Na dniach członkowie wspólnoty powinni dostać listy z zawiadomieniem o wysokości opłat.

Aha, każdy dostanie też informację o indywidualnym numerze rachunku bankowego, na które należy wpłacać w/w opłaty. Dzięki temu wiadomo od razu kto płaci a kto nie.
Wpłaty należy wnosić do 10. dnia każdego miesiąca (z góry).

W związku z różnicami w ogrzewaniu jednego i drugiego budynku inaczej może nieco wyglądać zaliczka na ten cel - ale to powinno być w tym zawiadomieniu.

Edytowany przez: slaszysz, w: 2008/02/18 19:26<br><br>Edytowany przez: slaszysz, w: 2008/02/18 19:28

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #931

• skas.na prośbę użytk.
] napisał(a):
Tristao napisał(a):

Uchwała przeszła większością głosów, bo chwilowo nikt więcej nie miał odwagi zagłosować rozsądniej... 3000 zł to można BO ODŁOŻYĆ np na ogrodzenie parkingu, które ktoś zaproponował.

Jedna z dwóch Pań, ledwo się załapała do Zarządu, a już forsuje partykularny interes w związku z jakimś badziewnym daszkiem POD PRZYKRYWKĄ , że NIBY w interesie całego poddasza WOW ! Co za wspaniałomyślność...Hm..Prośba do Pani.. Proszę nie narzucać więcej innym swoich poglądów...nie przystoi komuś z zarządu. Co mądrzy zauważyli NIEJEDNO

Każdy słyszy to, co chce usłyszeć. Zapytałam na zebraniu czy zadaszenie balkonu nie będzie przypadkiem niezgodnie z regulaminem i czy muszę mieć czyjąś zgodą na założenie rolety. Powiedziałam, że mogą tym być również zainteresowane jeszcze pozostałe rodziny z poddasza - w sensie, że MOŻE TO KOGOŚ TEŻ ZAINTERESOWAĆ, a nie, że komuś coś narzucam.
Jasne, można odłożyć 3000zł na ogrodzenie, ale TO NIE ROZWIĄZUJE KWESTII ZIELENI, która już mamy.<br><br>Edytowany przez: Tristao, w: 2008/02/18 22:36

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #932

• skas.na prośbę użytk.
Tak apropos pieniędzy - widzieliście ten czarny kabel, który idzie z bloku b na budowę? Mam nadzieję, że my za ten prąd płacić nie będziemy....

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #933

• slaszysz
  • Expert Boarder
Tristao napisał(a):

Ja tam tę Panią inaczej zrozumiałam - jej chodziło o to czy jak sobie założy taki daszek to postąpi niezgodnie z regulaminem.
Jak ktoś sie chce czepiać to zawsze znajdzie sobie jakieś wyrwane z kontekstu zdanie. My też myślimy o zadaszeniu balkonu wiec ta kwestia nas też intersuje.
Jasne, można odłożyć 3000zł na ogrodzienie, ale TO NIE ROZWIĄZUJE KWESTII ZIELENI, która już mamy.

Też tak samo to zrozumiałem.

A za 3000 to można kupić tanią bramę do domu jednorodzinnego (u nas pewnie by się zużyła po pół roku)... a gdzie tu reszta ogrodzenia?<br><br>Edytowany przez: slaszysz, w: 2008/02/18 22:39

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #934

• =
Zdanie nie jest wyrwane z kontekstu, ale Nie Każdy potrafi czytać między wierszami ... ja oprócz tego tego, o co ta Pani pytała wyczytałam sprawy których na pozór nie trzeba było zauważyć. Ta Pani wie o czym mówię.. Głupia nie jest, pokazała to na zebraniu całkiem nieźle. Przede wszystkim najważniejsza sprawa moi Mili..._BRAK TAKTU!!!

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 11 mies. temu #935

• miecho
Witam!

Co do daszku na poddaszu to też tak pamiętam. A jeśli chodzi o sprawę zgody i tym podobnych to po krótkim sprawdzeniu to wygląda to tak:
1. Należy wystąpić o zgodę (opinię)na temet zmiany wyglądu elewacji do starostwa powiatowego na jackowskiego w poznaniu.

2. Odpowiedź starostwa najprawdopodobniej bedzie brzmieć, że proponowane zmiany nie przekraczają 10% powierzchni elewacji więc oni nie będą się w to mieszać.

3. Powinno się mieć też opinię autora projektu (myślę, że ten punkt można pominąć, a już napewno jak odebrane będą pozostałe bloki)

4. Zgoda właściciela w tym wypadku wspólnota. I tu obserwując dotychczasowe wypowiedzi może być największy problem.

Pozdrawiam.

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #936

• kkk
  • Fresh Boarder
Strasznie Pani mądra, jeśli wyczytuje Pani sprawy których nie ma. Z tego niestety trzeba się leczyć!!! Mam nieodparte wrażenie, że znajduje Pani chorą przyjemność w wynajdowaniu problemów i powodów do kłótni. Brakiem taktu droga Pani jest czepianie się wszystkiego i wszystkich, oraz robienie z siebie najmądrzejszej osoby na osiedlu.Przepraszam wszystkich użytkowników tego forum (z wyjątkiem Tej Pani) za dość nerwowy komentarz, ale mam dość głupoty ludzi, którzy wszystko potrafią zepsuć i tylko narzekać.

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #937

• kkk
  • Fresh Boarder
Oczywiście mam na myśli Panią z nikiem "Gość"

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #938

• skas.na prośbę użytk.
= napisał(a):
Zdanie nie jest wyrwane z kontekstu, ale Nie Każdy potrafi czytać między wierszami ... ja oprócz tego tego, o co ta Pani pytała wyczytałam sprawy których na pozór nie trzeba było zauważyć. Ta Pani wie o czym mówię.. Głupia nie jest, pokazała to na zebraniu całkiem nieźle. Przede wszystkim najważniejsza sprawa moi Mili..._BRAK TAKTU!!!

Kurczę, może jednak jestem głupia, bo nie bardzo wiem o czym Pani mówi... "ja oprócz tego tego, o co ta Pani pytała wyczytałam sprawy których na pozór nie trzeba było zauważyć" - to zdanie mi sie jakoś nie składa w gramatyczną całość... I naprawdę nie wiem o co chodzi....

Miecho dziekuje za info Przyda się.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 11 mies. temu #939

• kkk
  • Fresh Boarder
miecho napisał(a):
Witam!

Co do daszku na poddaszu to też tak pamiętam. A jeśli chodzi o sprawę zgody i tym podobnych to po krótkim sprawdzeniu to wygląda to tak:
1. Należy wystąpić o zgodę (opinię)na temet zmiany wyglądu elewacji do starostwa powiatowego na jackowskiego w poznaniu.

2. Odpowiedź starostwa najprawdopodobniej bedzie brzmieć, że proponowane zmiany nie przekraczają 10% powierzchni elewacji więc oni nie będą się w to mieszać.

3. Powinno się mieć też opinię autora projektu (myślę, że ten punkt można pominąć, a już napewno jak odebrane będą pozostałe bloki)

4. Zgoda właściciela w tym wypadku wspólnota. I tu obserwując dotychczasowe wypowiedzi może być największy problem.

Pozdrawiam.

Myślę, że problemy będą nie tylko z tym. Jeśli ktoś nie potrafi zrozumieć,że dbania o zieleń nie narzuca na Administrator, ani deweloper, lecz jest to normalna kolej rzeczy to aż boję się pomyśleć co będzie jak trzeba będzie załatwiać poważniejsze sprawy.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 11 mies. temu #941

• Gość
Oj daszek, co niektórym przesłonił horyzonty...myślowe..hehe:whistle: No cóż pożyjemy, zobaczymy:P

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #942

slaszysz napisał(a):
[quote]Tristao napisał(a):

Ja tam tę Panią inaczej zrozumiałam - jej chodziło o to czy jak sobie założy taki daszek to postąpi niezgodnie z regulaminem.
Jak ktoś sie chce czepiać to zawsze znajdzie sobie jakieś wyrwane z kontekstu zdanie. My też myślimy o zadaszeniu balkonu wiec ta kwestia nas też intersuje.
Jasne, można odłożyć 3000zł na ogrodzienie, ale TO NIE ROZWIĄZUJE KWESTII ZIELENI, która już mamy.

Też tak samo to zrozumiałem.
------------------------------

Ja też. Ja nie wiem po co ta dyskusja. Chce daszek- niech sobie zakłada. Jak dla mnie to może sobie nawet wiatraczek w słonie zamontować Potrzebna będzie zgoda wspólnoty-i nie widze powodu żeby się nie zgodzić,jeśli spełnione będą wszystkie wymogi techniczne.

A do tych dziwiących się że ludzie tu dyskutują, a na zebraniu nie zabierają głosu: patrząc na te Wasze pyskówki anonimowe to chyba nikt się już nie dziwi DLACZEGO nikt się nie odzywa? Niektórzy zagryźliby a potem na surowo skonsumowali ewentualnego odważnego:P

Nara!<br><br>Edytowany przez: persona_bez_grata, w: 2008/02/19 16:27

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #943

• skas.na prośbę użytk.
I to jest smutne, że niektórzy nie potrafią zachować się jak dorośli ludzie....

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #1065

• slawek
  • Junior Boarder
] napisał(a):
Tristao napisał(a):

JAKI DASZEK TAKI PTASZEK

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #1066

slawek napisał(a):
JAKI DASZEK TAKI PTASZEK

Albo odwrotnie:evil:

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 11 mies. temu #1067

• konto skasowane
Heh, od tematu kablowki zeszlo na daszki, niezla rozbieznosc;)

Informacja dla wszystkich zainteresowanych podlaczeniem sie do sieci TVK TESAT:

W dniu 3.03.2008 na terenie TBS rusza budowa kanalizacji teletechnicznej, po jej wykonaniu kable przeprowadzone zostana na teren naszej wspolnoty. Zakonczenie prac przewidziane jest na pierwsze dni kwietnia 2008. W poczatkowej fazie uruchomiona bedzie emisja ok. 40 kanalow w pakiecie analogowym (oferty programowej jeszcze nie przygotowano), mozliwe bedzie rowniez podlaczenie sie do sieci Internet oraz telefonii stacjonarnej.

Prosze o przeslanie na priv propozycji odnosnie kanalow TVK, jakie chcielibyscie widziec w ofercie

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 11 mies. temu #1071

• slaszysz
  • Expert Boarder
A w pakiecie będą telewizory za 1 zł?

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 11 mies. temu #1072

• nati
  • Expert Boarder
echhh... a miało być tak pięknie... trzeba będzie bez internetu przetrwać kolejny miesiąc
czekam zatem na odzew tesatu do zarządu... jak będzie dalej cisza, to trzeba będzie ponękać... nic się na list intencyjny nie odezwali

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #1080

• skas.na prośbę użytk.
JAKI DASZEK TAKI PTASZEK [/quote]

Ale ja nie mam wacka....

Odp: Kablówka 3 lata, 11 mies. temu #1089

• nati
  • Expert Boarder
mialam dzisiaj rozmowe z Panem reprezentujacym Tesat i sprawa wyglada nastepujaco:

kablowki w naszych mieszkaniach mozemy sie spodziewac pod koniec kwietnia... porozmawiaja z SD, zeby od razu podlaczyc kolejne dwa bloki...

w najblizszych dniach powinnismy podpisac umowe dot. podlaczenia bloku (dokladnie zainstalowania ich sprzetu na naszym terenie)...
za 3-4 tygodnie zaczna u nas grzebac, a potem, kto bedzie mial chec, niech sie podlacza

dla ciekawych oferty:
www.tesat.pl/

Odp: Kablówka 3 lata, 10 mies. temu #1120

• nati
  • Expert Boarder
jeżeli chodzi o podłączenie kablówki, to negocjacje z Tesatem trwają... rozmawiamy o umowie... zobaczymym co z tego wyniknie...

jest jeszcze jedna kwestia, niezbyt zachwycająca dla osób liczących na rewelacyjny internet - początkowo Tesat zamierza go dostarczać drogą radiową :/ twierdzą, że nie będzie to miało wpływu na jakość usługi, ale jakoś(ć) nie chce mi sie wierzyć

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 10 mies. temu #1121

• konto skasowane
Nati, zgadza sie, na poczatku bedzie radiolinia.
Ale nie masz sie czego obawiac, nie bedzie to radiowka, jaka spotyka sie u zwyklego uzytkownika:)
Bedzie to tzw. lacze interconnectowe operatorskie na czestotliwosci 28GHz, odporne na zaklocenia, pogode itp... W tej chwili taka radiolinie mamy zestawiona z jednym z operatorow, chodzi na niej sporo klientow i nikt sie nie skarzy
Net bedzie dostarczany tym laczem do routera w stacji czolowej, abonent koncowy otrzyma modem kablowy, z radiem nie bedzie mial nic wspolnego;) Zarzadzal tym bede ja, wiec na mnie mozesz psy wieszac:)

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 10 mies. temu #1122

• nati
  • Expert Boarder
pożyjemy zobaczymy... są tacy, którzy absolutnie nie narzekają na neo, a są tacy, ktorzy nie maja na jej temat nic dobrego do powiedzenia...

w każdym bądź razie chwile to jeszcze potrwa... jak pisałam wcześniej rozmowy nadal trwają, potem jeszcze będzie czas na wypowiedź ze strony mieszkańców - kablówka przejdzie, bądź nie, uchwałą.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1372

• rjankes
  • Senior Boarder
Otrzymaliśmy dziś pierwsza rozpiskę kwot do zapłaty za czynsz.
Widze, że kilka czynników uległo zmianie w stosunku do tego co wcześniej tu pisano:
Śmieci = 12zł od osoby - (czy ktoś wie dlaczego nastapił wzrost?)
Woda = 5m^3 x 7,40zł x liczba os. - (dlaczego nastapił wzrost?)

Bardzo mnie zastanawia kwota 1,32zł (koszt utrzymania nieruchomości).
Przy średnim metrażu mieszkania ok 60m^2 daje kwotę 79,20zł mc.
72zł x 12 mc = 948zł roczna opłata
948 x 16 (liczba mieszkań) = daje kwotę ponad 15.000zł na utrzymanie nieruchomości.

Razem więc nasze 4 bloki kosztują ponad 60.000zł rocznie - czy ta kwota nie wydaje wam się wysoka?
Co mamy w ofercie za 60tys?

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1373

• rybka
  • Junior Boarder
Również uważamy, że to dużo. Mam nadzieję, że na zebraniu wspólnoty zostanie to wszsytko wyjasnione.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1375

• slaszysz
  • Expert Boarder
rjankes napisał(a):
Otrzymaliśmy dziś pierwsza rozpiskę kwot do zapłaty za czynsz.
Widze, że kilka czynników uległo zmianie w stosunku do tego co wcześniej tu pisano:
Śmieci = 12zł od osoby - (czy ktoś wie dlaczego nastapił wzrost?)
Woda = 5m^3 x 7,40zł x liczba os. - (dlaczego nastapił wzrost?)

Proszę się obudzić albo jakieś wiadomości obejrzeć.

Koszty wody oraz wywozu śmieci systematycznie idą w górę - u nas podwyżka była bodajże od 1.01.2008 - stąd te zmiany.

Bardzo mnie zastanawia kwota 1,32zł (koszt utrzymania nieruchomości).
Przy średnim metrażu mieszkania ok 60m^2 daje kwotę 79,20zł mc.
72zł x 12 mc = 948zł roczna opłata
948 x 16 (liczba mieszkań) = daje kwotę ponad 15.000zł na utrzymanie nieruchomości.

Razem więc nasze 4 bloki kosztują ponad 60.000zł rocznie - czy ta kwota nie wydaje wam się wysoka?
Co mamy w ofercie za 60tys?

1) Utrzymanie czystości
2) ubezpieczenie budynku
3) ogrzewanie części wspólnej
4) woda w części wspólnej
5) przeglądy budowlane
6) konserwacja, małe remonty
7) utrzymanie zieleni
8) koszty utrzymania rachunku bankowego, korespondencja
9) inne koszty (np. windykacja)
10) wynagrodzenie administratora.

Poza tym - to nie jest koszt 60 tys., tylko zaliczek jest tyle. Jaki będzie faktyczny koszt, to się okaże na koniec roku.

Co do tego czy kwota jest wysoka czy nie, to każdy może mieć inne zdanie. To w końcu są już 4 budynki (64 mieszkania), a nie 4-osobowy domek... Zresztą jak się patrzy na koszt ogólny, to dla pojedynczego człowieka zawsze kwota będzie się wydawać wysoka.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1378

• rjankes
  • Senior Boarder
Czy z tego samego powodu co podwyżki nagle zwiększyło się szacowane miesięczne zużycie wody na osobę aż o 20%? (z 4m^3 do 5).

- To akurat jest wyszczególnione osobno (tzw. zalicza na zimną wodę kanalizację i licznik)

- Fundusz remontowy jest liczony oddzielnie

"Co do tego czy kwota jest wysoka czy nie, to każdy może mieć inne zdanie. To w końcu są już 4 budynki (64 mieszkania), a nie 4-osobowy domek..."

Widzę to zupełnie inaczej - koszt 4 osobowego domku powinien być jednostkowo wyższy aniżeli, budynku w którym mieszka 16 rodzin (tzw. efekt skali). Paradoksem by było to, że im mniejsza jest nasza wspólnota tym opłaty są niższe.
Zauważyłem, że już wcześniej osoby wypowiadały się, że czynsz jest wysoki. Pojawiały się przypuszczenia, że jest to powodem małej wspólnoty - teraz doszły dodatkowe 2 budynki, a czynsz zamiast spaść - wzrósł

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1380

• slaszysz
  • Expert Boarder
rjankes napisał(a):
Czy z tego samego powodu co podwyżki nagle zwiększyło się szacowane miesięczne zużycie wody na osobę aż o 20%? (z 4m^3 do 5).

Dziwne, u mnie jest norma nadal 4 m^3. Dowiem się o co chodzi.

- To akurat jest wyszczególnione osobno (tzw. zalicza na zimną wodę kanalizację i licznik)

Nie, to nie ta woda. To o czym piszesz, to woda używana przez Ciebie, a w stawce jest uwzględniona woda z kranów "ogólnodostępnych" (czyli piwnica - choćby używana do sprzątania).

- Fundusz remontowy jest liczony oddzielnie

Fundusz remontowy to zupełnie inna sprawa. Natomiast to co wyżej jest na drobne (naprawdę drobne) naprawy.

Widzę to zupełnie inaczej - koszt 4 osobowego domku powinien być jednostkowo wyższy aniżeli, budynku w którym mieszka 16 rodzin (tzw. efekt skali). Paradoksem by było to, że im mniejsza jest nasza wspólnota tym opłaty są niższe.
Zauważyłem, że już wcześniej osoby wypowiadały się, że czynsz jest wysoki. Pojawiały się przypuszczenia, że jest to powodem małej wspólnoty - teraz doszły dodatkowe 2 budynki, a czynsz zamiast spaść - wzrósł

Ale co wzrosło? Stawka za m^2 się nie zmieniła, bo bez uchwały zmienić się nie może (a przypomnę, że w zeszłym roku było 1,38; teraz jest 1,32; do tego fundusz remontowy).

Stawki za wodę i wywóz śmieci są niezależne od nas i jak dostawcy podnoszą ceny, to i zaliczki trzeba zwiększyć.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1381

• rybka
  • Junior Boarder
My też mamy normę wody 5m^3 na osobę. I też uważamy, że to dużo. Jeśli chodzi o opłaty za wodę i śmieci, to nie mam zastrzeżeń, skoro ceny wzrosły. Natomiast kwota na utrzymanie nieruchomości jest spora. I zgadzam się z rjankes, że po przyłączeniu się do wspólnoty bloków C i D, kwota ta powinna zostać obniżona.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1382

• rjankes
  • Senior Boarder
Dlaczego w czynszu uwzględniona jest woda wykorzystana przeze mnie? Przecież z tego rozliczamy sie osobno z Enea.
Bo tak wychodziłoby na to, że płacę za wodę dwa razy. Raz poprzez czynsz, a drugi przez Enee.

Po prostu dziwię się, że znajomi płacą czynszu 60zł za podobny metraż, a my 200zł.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1383

Woda? Enea?
Za wodę płacisz 200zł?

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1384

• rjankes
  • Senior Boarder
Pomyłka - nie wiem co mi z ta Enea sie ubzdurało
Pewnie dlatego, że płaciłem dzisiaj rachunek

200zł - to kwota czynszu jaki płacimy, w którym to jest uwzględniona woda, a wodę przecież płacimy osobno.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1385

No wiesz, są elektrownie wodne, więc ciag skojarzeń jak najbardziej prawidłowy;p
Za wodę płacisz raz, to co w czynszu. Inny rachunek za wodę nie przyjdzie.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1386

• slaszysz
  • Expert Boarder
Jaką wodę osobno? Osobno płacisz za prąd i gaz, bo masz podpisaną indywidualną umowę z dostawcami.
Masz podpisaną indywidualną umowę z Aquanetem? Dostajesz od nich faktury? Nie wydaje mi się.

Pomnóż sobie stawkę 1,44 * liczba metrów kwadratowych (to co w akcie notarialnym - mieszkanie + piwnica), to będziesz miał "czynsz" (co bynajmniej czynszem nie jest). Reszta to opłata za wodę i śmieci oraz ogrzewanie części wspólnej.

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1387

• rjankes
  • Senior Boarder
aa to rozumiem

Myślałem, że woda też jest rozliczana oddzielnie.
uff.. jedna dobra wiadomość

PS. Na razie nie dostaliśmy żadnych FV - mieszkanie mamy od 2 tyg i jedyne co otrzymałem to właśnie ta rozpiskę za czynsz .

Odp: Roczne zebranie wspólnoty, kablówka 3 lata, 6 mies. temu #1388

• JJB
  • Junior Boarder
jak wszyscy. taką dostali rozpiskę.
Zgadzamy się z rjankesem ze czynsz ogólnie jest za wysoki.
Trzeba go bardziej przeanalizować aby nasza świadomość wzrosła.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 2.15 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje