Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj128
Wczoraj180
Ten tydzień308
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 71
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Firma Zarządzająca Wspolnotą
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Firma Zarządzająca Wspolnotą

Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #282

• pani
Czy podpisywał ktoś umowę z firmą zarządzającą Naszą wspólnotą mieszkaniową? Jeśli tak to na jaki okres i jakie będą miesięczne opłaty?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #284

• konto skasowane
Nikt nie podpisywal, firma zarzadzajaca zostala narzucona aktem notarialnym przez developera... Umowa zostala podpisana do 31.08.2009
Stawka wynosi ok 0,98 PLN za metr kwadratowy.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #285

• pani
Dziękuje za informację. Mam dodatkowe pytania:

Czy to jest koszt od osoby?
Czy w ta stawkę są wliczone istotne koszta np. wywóz śmieci, oświetlenie, fundusz remontowy itp.
Czy jeszcze może coś zostać doliczone?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #286

• nati
  • Expert Boarder
firma Lider ma podpisana umowe z deweloperem do konca lipca 2008 na zarzadzanie budynkiem... zreszta bylo wiadomo od poczatku, ze deweloper wybierze najpierw, poniewaz nie ma jeszcze ustanowionej wspolnoty...

nie mam pojecia co jest w stawce zawarte:/

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #289

Ale chyba wystarczy ze zawiążemy wspólnote? Jakoś mam dość narzucania przez "państwa prezesów" kumpli-notariuszy, kumpli-z-telekomunikacji, kumpli-firm-zarządzających....

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #314

• g
Drobna prośba do mieszkańców bloku A. Na zebraniu wspólnoty ustalono podział kosztów administracji/utrzymania...
Jakie to będa koszta i na co przeznaczone? Czy stawka 0,98 zł/m kw. uległa zmianie i co obejmuje oraz czy jest ona uzależniona od ilości osób w mieszkaniu? Czy doszły jakies dodatkowe koszta?
Dziękuje za informację.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #315

• nati
  • Expert Boarder
stawka wynosi w sumie 1,50 od metra (mieszkanie + piwnica) i to jest razem ze składką remontową (0,12)... nie ma to nic wspólnego z ilością mieszkańców danego lokalu - liczy sie tylko powierzchnia.
do uzgodnienia pozostało jeszcze rozliczenie wspólnej wody (podlewanie trawników itd.)
do tego trzeba doliczyć pensje dozorcy - 0.40 od metra... szukamy chętnych na to stanowisko:D

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #318

• konto skasowane
Qrcze, Nati... ja do dziś nie mogę zrozumieć, jak to jest z tą stawką dla administratora W końcu istotniejsze jest chyba, ile osób zamieszkuje, a co za tym idzie, ile śmieci się wynosi, ile schodów zadepta i takie tam dyrdymały. W jednym mieszkaniu może mieszkać jedna osoba albo dziesięć osób, to chyba jest różnica, nie? Mam płacić więcej, bo mam większe mieszkanie, mieszkałabym w mniejszym z tabunem znajomych, ciotków i pociotków, i płaciłabym tyle samo, ile za samą siebie, przecież to śmieszne... Co ich obchodzi metraż, w chacie mi nie sprzątają
Aaa... przypomniało mi się jeszcze - od kiedy mamy te płatności uiszczać? O ile pamiętam, w tych wyliczeniach było coś, że od pierwszego sierpnia - niby z jakiej racji, skoro właścicielami jesteśmy od czternastego? Przeszła ta uchwała w ogóle?<br><br>Edytowany przez: cruelowa baba, w: 2007/09/05 16:55

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #319

• slaszysz
  • Expert Boarder
Nati, coś namieszałaś.
Koszt jest 1,38 zł/m2 (w tym 0,98 zł "zarządzanie/administracja", 0,40 zł utrzymanie czystości itp /dozorca/).
Do tego 0,12 zł/m2 - fundusz remontowy.
Płatne od 1.08.2007

A ja np. nie chciałbym, żeby opłaty zależały od liczby osób. Poza tym jak niby liczyć tą liczbę, zamontować fotokomórkę w drzwiach czy jak?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #320

• konto skasowane
No, to chyba proste, po ilości zameldowanych osób, nie? Gości nie liczymy

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #321

• slaszysz
  • Expert Boarder
Wiele osób mieszka bez zameldowania - zapewne 99% studentów wynajmujących mieszkania w Poznaniu.
W końcu metraż też ma jakieś przełożenie na liczbę osób - dajmy na to raczej nie można się spodziewać, że w kawalerce mieszka 5 osób. Jeśli już to jedna czy dwie. Tak samo w dwupokojowym 1-3 osoby itd.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #323

• konto skasowane
Mimo wszystko, nie przekonałeś mnie. Jeżeli w jednym mieszkaniu o powierzchni, powiedzmy, 50 m2 mieszka jedna osoba, a w drugim, o tej samej powierzchni, mieszkają cztery osoby, to nie uważam, aby płacenie takiej samej stawki było sprawiedliwe. Singiel nadal będzie poszkodowany

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #324

• slaszysz
No moment, ale może być tak, że to ta 4-osobowa rodzina będzie poszkodowana, bo będzie płacić 4 razy więcej. Wszystko zależy wtedy od wysokości stawki, która przecież będzie wynikać ze średniej wartości liczby osób w mieszkaniu.

Zresztą to takie dywagacje, nie wiem jak można by wyliczyć stawkę na osobę; stosować jakieś mniejsze/większe współczynniki na dziecko czy jak

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #325

• konto skasowane
Eee, no co Ty Jest wyliczona stawka, sam podałeś, starczy to pomnożyć przez ilość osób, i po sprawie. Zresztą, faktycznie, nie ma co roztrząsać tematu, skoro decyzja już została podjęta. Nadal zastanawia mnie jednak fakt, dlaczego mamy płacić za wszystko już od pierwszego sierpnia, skoro akt notarialny podpisywaliśmy znacznie później? A ktoś widział jakieś efekty działalności firmy zarządzającej? Do tej pory nie zauważyłam, by choć raz ktoś od nich zadbał o czystość czy coś tam... Sąsiedzi, owszem, dbają, ale ten zarządca...?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #326

• kinia
Dajcie ludzie spokój z tą ilością osób /za chwile będziemy sie wszyscy nawzajem inwigilować u kogo ile osób sie znajduje, ile mieszka, kto wchodzi do klatki (czy aby nie za często...o temu zaraz podniesiemy bo rodzina do niego przyjechała....)sorry, ale nie stwarzajmy niepotrzebnych powodów do kolejnych sąsiedzkich konfliktów Jest stawka ustalona - uważam, że sprawiedliwie wystarczająco wysoka jak na młode małżeństwa z hipotecznymi kredytami na karku. Życzę nam wszystkim przede wszystkim rozsądku i dystansu do spraw, bo dane nam będzie borykać sie z nimi przez Naprawdę DłUUUUGIE ŻYCIE..

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #328

• konto skasowane
Kinia, no przecież rozmawiamy sobie, mamy prawo mieć różne zdanie na różne tematy, gdzie Ty się konfliktów (w dodatku "kolejnych - a są już jakieś??") doszukujesz? Jak świat światem, dyskusja na tym właśnie polega, by wymieniać się poglądami, a nie przytakiwać sobie czule...

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #331

Kredyty na karku mają wszyscy, rówież sieroty i wdowy. Nie tylko młode małżeństwa.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #336

• Somebody
Ale nie wszyscy mają bogatych rodziców...

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #337

• konto skasowane
Otóż to... Niektórzy ciężko na to pracują i liczą się z każdym groszem...

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #339

• Jo
cała dyskusja jest raczej pro forma i słuzy badziej wyrażeniu swojej opinii. Jak dobrze rozumiem ustawę o własności lokali - wspomnianą w umowie z SD - sposób naliczania czynszu jest OK.

ustawa o własności lokali precyzuje kto jakie ma udziały we własności wspólnej, którą stanowią m.in. klatki schodowe, teren wokół budynku itp i są one proporcjonalne do tej części budyknu, która stanowi odrębną własność którą przykładowy ktos posiada (czyli mieszkanie, przypisane do niego pomieszczenia typu piwnica, skrytka, itp.)

I jeśli ktoś posiada większe mieszkanie to posiada zarazem wieksze udziały we własnosci wspólnej, a zatem powinien tez ponosić proporcjonalne do swoich udziałów koszty jej utrzymania

linka dla tych co nie wierzą: www.mb.gov.pl/akty_prawne/ust_240694.pdf

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #340

• konto skasowane
Wierzę, wierzę... Ale mogę sobie nadal uważać, że to niesprawiedliwe?? Mogę????

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #344

• nati
  • Expert Boarder
nie no rzeczywiście pokręciłam... dozorca jest już w składce przecież<br><br>Edytowany przez: nati, w: 2007/09/08 09:14

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #345

• nati
  • Expert Boarder
a co do sprzatania, to trzeba dozorce zatrudnic... lider sie "osobiscie" takimi rzeczami jak zamiatanie nie zajmuje niestety

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #346

• slaszysz
  • Expert Boarder
A w ogóle to im kto większe ma mieszkanie, to tym większy udział w nieruchomości wspólnej - a co za tym idzie "większy głos" na zebraniu wspólnoty. Bo głosy liczy się właśnie wg tego udziału, no chyba że zostanie podjęta uchwała, że 1 właściciel = 1 głos.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #348

• mich
Trzeba rozgraniczyc-remontowe od powierzchni, smieci itp od osoby. I tyle.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 5 mies. temu #353

• nati
  • Expert Boarder
i tak tez sie stanie... nieczystości będą od osoby

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #369

• konto skasowane
Wiadomość z ostatniej chwili - po przeprowadzeniu dwóch bardzo długich rozmów telefonicznych z bardzo sympatycznym Panem z firmy zarządzającej wspólnotą, który to Pan okazał zdziwienie, że właścicielami jesteśmy dopiero od czternastego sierpnia (a niektórzy nawet później), po zwreryfikowaniu, sprawdzeniu i potwierdzeniu tejże informacji przez owego Pana w odpowiedniej instytucji, mogę wszem i wobec oznajmić, że naliczenie wszelkich opłat odbędzie się od dnia czternastego sierpnia, a nie, jak to wcześniej było podane, od pierwszego sierpnia. Wszyscy, a zwłaszcza osoby, które podpisały umowy notarialne po tym terminie, będą proszone w odpowiednim czasie o dostarczenie kopii aktu notarialnego w celu uczciwego (!) naliczenia opłat.

HOWGH!

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #372

Kolejne zwycięstwo naszej Luftwaffe;)

Swoją drogą-pamięta ktoś ze spotkania skąd się w ogóle wziął pomysł żebyśmy płacili od 1 sierpnia?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #402

• ł
teoria stawki sobie a w praktyce słyszałem, że łacznie narzucili haracz w granicach 220 zł miesięcznie (dla dużego mieszkania). Co to znowu za ukryte koszta!???

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #403

• slaszysz
  • Expert Boarder
Po pierwsze - kto niby narzucił?

Po drugie - słuchać to sobie można ploteczek u ciotki.

Po trzecie - koszty są wyszczególnione na zestawieniu, które wszyscy powinni dostać. Dla mniejszego mieszkania jest to w sumie (zarządzanie, sprzątanie, fundusz remontowy, woda, ścieki, śmieci) ok. 113 zł. Dla większego w tej chwili dokładnej kwoty nie podam, bo nie mam tych papierów przy sobie, ale pewnie nie jest to aż 220 zł. No chyba, że ktoś zadeklarował 8 osób w mieszkaniu, to wtedy zaliczki liczone od osoby wzrosną (ale i tak na koniec roku jest rozliczenie wg liczników).

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #404

• sew
113 zł. od małego mieszkania??? To chyba przesada!
To prawie jak w spółdzielni mieszkaniowej a oni w tym mają jeszcze ogrzewanie!
A woda w czynszu co robi?
Myślałam że to osobna sprawa rozliczana na podstawie liczników indywidualnie przez właściciela mieszkania.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #405

• slaszysz
  • Expert Boarder
Koszty za metr to 1,50 co daje około 75 zł (1,50 * ~50 m^2 /mieszkanie + piwnica/), reszta to koszty wody, kanalizacji i śmieci.

Z tym że wpłaty na media to są ZALICZKI - przecież napisałem, że potem jest rozliczenie wg stanu liczników.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #406

• konto skasowane
Hmm, też tego nie rozumiem, miało być bezczynszowe mieszkanie
W poprzednim mieszkaniu, o bardzo podobnej powierzchni, wszystkie koszty wynosiły ok 200 złotych, ale w tym było przeszło 90zł funduszu remontowego...
Widzieliście, jaka tu jest stawka za wodę?!

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #407

• sew
Jak dla mnie to wygorowana cena. A za wode wole placic sama, nie kumam tego rozliczenia rocznego, po co to?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #408

Właśnie. Po co bawić się w jakieś zaliczki, nie można na podst stanu faktycznego?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #409

• sew
Tak dla przykladu jak wyglada czynsz w innej wspolnocie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33293&amp;w=64912666

60 zł. za 63m2<br><br>Edytowany przez: goldman, w: 2007/11/14 14:15

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #410

• slaszysz
  • Expert Boarder
No to jeszcze raz:

Koszty utrzymania nieruchomości: 1,38 zł/m2 pow. użytk.
Fundusz remontowy: 0,12 zł/m2
Śmieci: 10,50/osobę
Zaliczka na wodę i kanalizację (4 m3): 7 zł/m3

A teraz proponuję zajrzeć do cenników Aquanetu:
www.aquanet.pl/o_firmie/?pid=5&amp;cID=26
www.aquanet.pl/o_firmie/?pid=101&amp;cID=27

Każdy odczyt licznika też kosztuje, więc co miesiąc nie opłaca się tego robić.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #411

• sew
A co się zalicza do kosztów utrzymania nieruchomości?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #412

• sew
Rozumiem że te 113 zł. to jest wyliczenie za małe mieszkanie przy 1 zameldowanej osobie?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #414

• konto skasowane
1,38 za metr kwadratowy? toz to jawna kpina!

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #415

• konto skasowane
Hmmmm... Mam przed sobą dokumenty, stawka od 1.09 za całość wynosi 224,10 zł/mies. (w tym: koszty utrzymania nieruchomości - 99,91 zł; fundusz remontowy - 8,69zł; wywóz nieczystości 3 osoby - 31,50 i zaliczka na zimną wodę i kanalizację 12m3 - 84 zł) Przy zameldowanych trzech osobach. Hmmmmm.....

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #416

• sew
No to zamiast mieszkania bezczynszowego mamy "mieszkanie spółdzielcze". super

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #417

• kinia
A JA POWIEM TAK: NASZE MIESZKANIE JEST NASZĄ WŁASNOSCIĄ -POWTARZAM : 'N A S Z Ą' I NIE ZGADZAMY SIĘ NA ROZBÓJ W BIAŁY DZIEŃ. .. ALBO REZYGNUJEMY Z TEJ CUDOWNEJ WSPÓLNOTY.SORY! /A MAMY TAKIE PRAWO/

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #418

• slaszysz
  • Expert Boarder
sew napisał:
Rozumiem że te 113 zł. to jest wyliczenie za małe mieszkanie przy 1 zameldowanej osobie?

Tak, to jest wyliczenie dla jednej osoby.

Kinia: co uważasz za rozbój? Bo z moich wyliczeń wynika, że w zależności od liczby osób (liczyłem dla 1-3 osób zarówno w mniejszym jak i większym mieszkaniu) koszt wywozu śmieci oraz koszty wody i kanalizacji to 35-60% łącznych kosztów. A ile faktycznie to będzie to się okaże dopiero przy pierwszym rozliczeniu i wtedy będzie wiadomo czy zaliczki na ich poczet można zmniejszyć.

Stawki za wodę jakie obowiązują w Poznaniu i okolicach podałem w linkach do Aquanetu - proszę sobie zajrzeć i ocenić czy jest możliwość ich zmiany. Bo ja jej nie widzę. Jedyne co jest możliwe do zmiany to stawka za samo zarządzanie (bo stawka na dozorcę i tak wydaje się nieduża w tym sensie, że obecnie, z jednego budynku wychodzi bardzo mała kwota - ok. 400 zł/mies.).

Tak więc proszę o konkretne propozycje jakich zmian oczekujecie, bez tekstów typu "rozbój" itp.

Poza tym nie wiem co ma kwestia własności mieszkania do kosztów jego utrzymania, stąd uwaga Kini jest dla mnie niezrozumiała.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #419

A dla mnie jej uwaga jest jak najbardziej zrozumiała. Bo o ile kwestia wody czy funduszu remontowego jest oczywista, to 100zł na "koszt utrzymania nieruchomości"...
A na temat dozorcy kiedys rozmawialiśmy. W tej chwili jest 1 budynek. Niedługo będą 3 albo 4. Myślę że sensownie będzie dogadać sie i zatrudnić 1 dozorce na wszystkie budynki, aż tak dużo pracy przy 4 kondygnacyjnym budynku nie ma. A wtedy z 400zł robi się normalna pensja...

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #420

• kinia
DZIWNA SPRAWA,PO RAZ KOLEJNY OKAZUJE SIĘ ŻE CO NIEKTÓRZY SĄ CZYMS PORAZ KOLEJNY NIEMILE ZASKOCZENI.I OCZYWISCIE MY RÓWNIEŻ , GDYŻ AKURAT WSPÓŁPRACA Z NASZYM DEVELOPEREM PO RAZ KOLEJNY WIĄZE SIĘ Z DZIWNYM WZROSTEM KOSZTÓW PŁACONYCH PRZEZ KAŻDEGO WŁAŚĆICIELA ZA SWOJE MIESZKANIE. CO MAM NA MYŚLI ? OBOJE Z MĘŻEM OBRACAMY SIE W KRĘGU OSÓB KTÓRZY SZCZĘŚLIWIE JUŻ NABYLI SWOJE MIESZKANIA ....NOWE,BUDOWANE ,TYLKO GDZIE INDZIEJ I.....TYLKO Z MAŁA ROZNICA... ICH KOSZTY KOŃCZĄ SIE NA KWOTACH OKOŁO 120 ZŁ ZA METRAŻE 50 M.WIĘC? PYTANIE NASUWA SIE SAMO:SKĄD DOLICZONA DODATKOWO KWOTA (PRZEPRASZAM SPOJRZE) 99,91ZŁ ??? HELLO!

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #421

• slaszysz
  • Expert Boarder
persona_bez_grata napisał:
A dla mnie jej uwaga jest jak najbardziej zrozumiała. Bo o ile kwestia wody czy funduszu remontowego jest oczywista, to 100zł na "koszt utrzymania nieruchomości"...

Ale co z tymi 100 zł? Dla jednego to dużo, dla innego mało, dla jeszcze innego w sam raz. Nie można podchodzić do tego na zasadzie "to za dużo bo tak mi się wydaje", tylko czy za mniejszą cenę znajdziemy zarządcę, który będzie zainteresowany taką usługą.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #422

• slaszysz
  • Expert Boarder
kinia napisał:
DZIWNA SPRAWA,PO RAZ KOLEJNY OKAZUJE SIĘ ŻE CO NIEKTÓRZY SĄ CZYMS PORAZ KOLEJNY NIEMILE ZASKOCZENI.I OCZYWISCIE MY RÓWNIEŻ , GDYŻ AKURAT WSPÓŁPRACA Z NASZYM DEVELOPEREM PO RAZ KOLEJNY WIĄZE SIĘ Z DZIWNYM WZROSTEM KOSZTÓW PŁACONYCH PRZEZ KAŻDEGO WŁAŚĆICIELA ZA SWOJE MIESZKANIE. CO MAM NA MYŚLI ? OBOJE Z MĘŻEM OBRACAMY SIE W KRĘGU OSÓB KTÓRZY SZCZĘŚLIWIE JUŻ NABYLI SWOJE MIESZKANIA ....NOWE,BUDOWANE ,TYLKO GDZIE INDZIEJ I.....TYLKO Z MAŁA ROZNICA... ICH KOSZTY KOŃCZĄ SIE NA KWOTACH OKOŁO 120 ZŁ ZA METRAŻE 50 M.WIĘC? PYTANIE NASUWA SIE SAMO:SKĄD DOLICZONA DODATKOWO KWOTA (PRZEPRASZAM SPOJRZE) 99,91ZŁ ??? HELLO!

Po pierwsze, wyłącz caps-lock bo ciężko się to czyta.
Po drugie - podaj z czego składa się ta opłata 120 zł za 50m2 mieszkania i czy liczba osób wpływa na nią. No i lokalizacja też by się przydała.

Po trzecie - u nas dla mniejszego mieszkania (50,2 m2 powierzchn użytkowej) pełen koszt dla 2 osób to 152 zł. Jest porównywalne? Jest. Przy czym jeszcze raz powtarzam - nie wiemy jeszcze jakie będzie faktyczne zużycie wody, więc cena którą mamy teraz jest mocno orientacyjna, wszystko się okaże za parę miesięcy.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #423

• KINIA
DODAM JESZCZE-APROPOS WŁASNOŚCI P.SLASZYSZ. JEŚLI JEST MOJE TO NIE MUSZE NIC PŁACIĆ PRAWDA? ( NIE MOWIMY TU O KOSZTACH TYPU GAZ,PRAD WODA ZUŻYTA PRZEZE MNIE ...). CHYBA ŻE SIE ZGODZE. JEST JESZCZE MOŻLIWOŚC SAMODZIELNEGO DBANIA O WŁASNE MIESZKANIA, EWENTUALNIE JAK BEDZIE KONIECZNOSC ZROBI SIĘ ZBIÓRKE NA JAKIŚ REMONCIK . TO CHYBA MĄDRZEJSZE ROZWIĄZANIE NIŻ PŁACENIE NIEMAŁYCH PIENIĘDZY W "KOSMOS". NO CHYBA ŻE MY JEDYNI JESTEŚMY TU LICZĄCY SIĘ Z KAŻDYM GROSZEM. TO OK. PS.MAM SŁABY WZROK ...STĄD TE DUŻE LITERY.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #424

• slaszysz
  • Expert Boarder
Jak chce się "nic nie płacić" to się buduje dom jednorodzinny.

Rozumiem, że nie chcesz płacić i:
- nie będziesz korzystać ze schodów
- nie będziesz włączać światła na klatce schodowej
- nie potrzebujesz ubezpieczenia od ognia i innych zdarzeń losowych
- nie interesuje cię stan instalacji w budynku i ich przeglądy
- nie obchodzi cię wygląd otoczenia budynku (zieleń, plac zabaw, parking)
- nie będziesz korzystać z chodnika, tylko będziesz lewitować?

A jak będzie konieczny większy remont to z radością od ręki rzucisz parę tysięcy, bo akurat trzeba będzie "teraz zaraz" coś zrobić.

Na tym polega wspólnota, że mieszka się z innymi i korzysta się z pewnych wspólnych elementów, za których utrzymanie płacą wszyscy solidarnie.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #425

• kinia
No prosze! To mi sie podoba;) Konkretna odpowiedz w końcu. Oczywiśćie, że bedę korzystać , w końcu mam tu swoje mieszkanie, jednak musisz przyznać, że prawda leży gdzieś po środku ...
Hm ? Czy te pieniądze zostaną wydane kiedyś tam... na to o czym piszesz pozostaje wieeelką niewiadomą. Dlatego ...rozwiązanie którego tak usilnie bronisz nie akceptuję , na pewno nie w tej wersji...

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #426

• slaszysz
  • Expert Boarder
Część wpłat idzie na fundusz remontowy i prędzej czy później (oby później) się z niego skorzysta. Zresztą nie musi to de facto oznaczać remontu budynku, ale np. jakieś usprawnienia/ulepszenia wokół niego.

A pozostała część idzie na bieżące utrzymanie.

A ja po prostu przedstawiam stan jaki działa w tysiącach innych wspólnot - niezrozumiałym wydaje mi się stanowisko - gdy mowa o mieszkaniu w budynku wielorodzinnym - "nie chcę nic płacić na rzecz wspólnoty bo przecież mam mieszkanie własnościowe".

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #427

• kinia
Wszystko ok, tylko ta kwota na utrzymanie nieruchomosći ~99,91 jest śmiesznie wysoka.Jest to niezrozumiałe z pewnością.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #429

• zgred
Wspólnoty WŁAŚCICIELI w odróżnieniu od spółdzielni mieszkaniowych mają obowiązek jawnego i rzetelnego rozliczenia rzeczywistych kosztów. Ewidentnie widać że naciągactwem w tym przypadku są zawyżone opłaty za metr sześcienny wody. Proponuje zarządać od nich udokumentowania stawki ~7 zł/m3 odpowiednią fakturą z wodociągów. Jakoś nie chce mi się wierzyć w tak wysoką stawkę...

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #430

Zaraz zaraz...akurat wody czepiać się nie możemy, bo są jakieś stawki i cenniki. Tyle tylko że nie rozumiem po kiego w moje liczniki ma się wtrącać firma zarządzająca wspólnotą. W poprzednim mieszkaniu do wody, gazu i prądu przychodził inkasent, odczytywał licznik i dostawałam rachunek. Nie było nieporozumień i niedomówień.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #431

• slaszysz
  • Expert Boarder
zgred napisał:
Wspólnoty WŁAŚCICIELI w odróżnieniu od spółdzielni mieszkaniowych mają obowiązek jawnego i rzetelnego rozliczenia rzeczywistych kosztów. Ewidentnie widać że naciągactwem w tym przypadku są zawyżone opłaty za metr sześcienny wody. Proponuje zarządać od nich udokumentowania stawki ~7 zł/m3 odpowiednią fakturą z wodociągów. Jakoś nie chce mi się wierzyć w tak wysoką stawkę...

Powyżej podałem link do cenników Aquanetu, sprawdź sam.<br><br>Edytowany przez: slaszysz, w: 2007/09/26 08:24

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #432

• slaszysz
  • Expert Boarder
persona_bez_grata napisał:
Zaraz zaraz...akurat wody czepiać się nie możemy, bo są jakieś stawki i cenniki. Tyle tylko że nie rozumiem po kiego w moje liczniki ma się wtrącać firma zarządzająca wspólnotą. W poprzednim mieszkaniu do wody, gazu i prądu przychodził inkasent, odczytywał licznik i dostawałam rachunek. Nie było nieporozumień i niedomówień.

No to tu też będzie przychodził, w czym problem?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #433

No to po co ujmowane jest to w opłacie dla Lidera, skoro będą przychodzić rachunki? Nie może sobie każdy sam zapłacić?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #435

• sew
Ja mam propozycję co do śmieci: otóż z tego co mi wiadomo za wywóz śmieci niesegregowanych płaci się dużo więcej niż za segregowane (osobno szkło, osobno plastiki, osobno metale i osobno reszta odpadków), więc może powinno się już od pierwszego bloku pomyśleć o ich segregacji. Łatwo się do tego przyzwyczaić a korzyści są niewymierne.
Mieszkamy teraz w domu jednorodzinnym i takie rozwiązanie jest od wielu lat praktykowane. Stawka za wywóz takich śmieci wynosi ok. 12-13 zł. za osobę na kwartał czyli 1/3 tego co wychodzi na Piaskowej.

Rozumiem, że do opłaty za wodę doliczana jest też stawka za odprowadzanie ścieków? Jeżeli tak to faktycznie tej kwoty nie ma się co czepiać.

Ja niestety nadal nie wiem skąd tak wysoki koszt zarządzania nieruchomością? Czy on się zmniejszy gdy dołączą pozostałe 3 bloki?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 4 mies. temu #436

• nati
  • Expert Boarder
co do smieci zgadzam sie w zupelnosci - trzeba pomyslec o pojemnikach do ich segregacji.

co do placenia w przod za wode, to nalezy pamietac, ze do naszych licznikow musimy doliczyc jeszcze koszty zuzycia wody na takie cele jak podlewanie trawniczkow i mycie schodow przez dozorce - musimy sie tymi kosztami podzielic.

co do kosztow utrzymania nieruchomosci:
samemu administratorowi placimy za usluge niecałe 41 PLN;
dalej sa takie koszty, jak ubezoieczenie, koszty bankowe, pocztowe, energia elektryczna np. na klatce schodowej, przeglady i konserwacja roznosci.
pojawily sie tytaj przyklady niskich oplat do wspolnoty, ale powtorze pytanie - co bylo w tej kwocie i ile trzeba bylo jeszcze doplacic!

podstawowe pytanie brzmi zatem: ile kosztuje srednio usluga zarzadzania budynkiem - GOŁA - czyli rozchodzi mi sie o to 41 zlociszy... dla mnie to nie jest tak duzo:)<br><br>Edytowany przez: nati, w: 2007/09/26 11:43

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 3 mies. temu #548

• zaniepokojona
Czy ktoś wie co z tymi drzwiami wejściowymi? Jedne i drugie ciąge są otwarte. Czy to wina popsutych zamków czy mieszkańców, którym nie chce się ich zamykać?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 3 mies. temu #557

• slaszysz
  • Expert Boarder
zaniepokojona napisał(a):
Czy ktoś wie co z tymi drzwiami wejściowymi? Jedne i drugie ciąge są otwarte. Czy to wina popsutych zamków czy mieszkańców, którym nie chce się ich zamykać?

Niestety producent drzwi ma 3 tygodnie na reakcję, więc jeszcze trochę czasu upłynie.

A co do zewnętrznych - no cóż, trzeba się nauczyć zamykania drzwi.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 3 mies. temu #566

• zaniepokojona
dzięki za info,
pozdrawiam,

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 3 mies. temu #569

• nati
  • Expert Boarder
właśnie dostałam info, że drzwi już naprawione!

serwisanci od drzwi orzekli, że zostały one zepsute przez użytkowników... mianowicie wypaczono je przez podkładanie pod spód klocków różnistych w celu ich zablokowania... podczas przeprowadzek!

wystosować chcę zatem apel do wszystkich, aby drzwi nasze szanowali!!!!

jeszcze wiadomość o domofonach - facet będzie w sobotę i kogo zastanie, tego obsłuży... jeżeli komuś szwankuje domofon - proszony jest o obecność... ewentualnie dajcie znać, jeżeli komuś bardzo nie pasuje

pozdrawiam

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 3 mies. temu #570

• ...
Super!!!
Mój też nie działa. A czy wiadomo o której ten facet przyjedzie? A może masz numer telefonu do niego? To sama sie dowiem.
Z góry dziekuję,

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 3 mies. temu #571

• nati
  • Expert Boarder
telefonu do faceta nie mam... ma być w godzinach przedpołudniowych

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 3 mies. temu #572

• ...
dziekuję za wiadomość i pozdrawiam,

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 2 mies. temu #582

• nati
  • Expert Boarder
przepraszam, czy ktoś widział się z panem od domofonów w sobotę?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 2 mies. temu #583

• ...
Czekałam na Pana od domofonów do 12 w południe. Niestety nikt się nie zjawił......w domofonie nadal głucho...

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 2 mies. temu #584

• nati
  • Expert Boarder
właśnie rozmawiałam z SD i pan domofonowy niestety się nie spieszy... prawdopodobnie SD zatrudni innego speca, bo chociaż tamten na gwarancji powinien się ze zobowiązań swoich wywiązywać, najwyraźniej nie zamierza tego czynić :/

w tym tygodniu powinno się wszystko wyjaśnić

pozdrawiam

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 4 lata, 2 mies. temu #585

• ...
czekamy w takim razie...
pozdrawiam,

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 3 lata, 10 mies. temu #1146

• rjankes
  • Senior Boarder
Witam,

Jeśli wolno mi się włączyć do dyskusji. Znajoma z Plewisk do firmy Lider wpłaca miesięcznie 60zł.
Z tym, ze nie ma w tym opłaty remontowo-budowlanej, bo jak określili składka ta powstanie w późniejszym terminie. Na razie składka ta nie jest odprowadzana, mieszkania maja rok i przez najbliższe 5 lat nic nie będzie remontowane.

Mieszkanie ma 48m2 mieszkają w nim dwie osoby.

Mam nadzieje tak jak wszyscy inni, że opłaty będą malały wraz ze wzrostem liczby mieszkańców (w tym m.in. mnie) .

PS. w Śremie za wywóz śmieci płacimy 5zł od osoby.

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 3 lata, 10 mies. temu #1147

• slaszysz
  • Expert Boarder
A co się składa na tą opłatę? Jest tam zaliczka na wodę?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 3 lata, 10 mies. temu #1148

• Eleven
  • Fresh Boarder
Dla mnie też koszt wywozu śmieci wydaje się wysoki.
My również płacimy ok. 5-6 zł. miesięcznie od osoby i ciężko mi zrozumieć dlaczego w Krośnie płaci się tak dużo.
Czy ktoś może się orientuje jak to jest dokładnie rozliczane?
Czy firma pobiera opłatę za wywóz śmieci od osoby czy za kontener?

Odp: Firma Zarządzająca Wspolnotą 3 lata, 10 mies. temu #1149

• slaszysz
  • Expert Boarder
Zaliczka jest jaka jest, bo takie są ceny Zakładu Usług Komunalnych w Mosinie. W styczniu była zresztą podwyżka.
Koszt jest od wywozu kontenera.
Konkurencji zainteresowanej obsługą naszej miejscowości na razie brak.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 2.77 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje