Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj130
Wczoraj180
Ten tydzień310
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 70
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Pismo do LTG z dnia 01.03.2009
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009

Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1572

• konto skasowane
Witam,

w dniu dzisiejszym osobiście dostarczyłem Panu Marcinowi Odziemskiemu pismo w sprawie powtórzenia zebrania, które odbyło się 11.02.2009. Dodatkowo do Pana Marcina został wysłany email z prośbą o zmianę prowadzącego spotkanie.
Jeśli znajdą się zainteresowani - służę kopią.

Uchwaly zawarte w pismie sa jedynie propozycjami, jesli ktos z Was chcialby cos od siebie dodac/zmienic/usunac - prosze o przeslanie uwag na adres cruel@slonecznekrosno.pl, przesle je dalej Zarzadowi oraz Administratorowi, na zebraniu bedzie czas by je przedyskutowac.

Załącznika LTG_20090301.pdf nie znaleziono

Pismo do LTG [/file]

Zapomnialem dopisac:) czekam na krytyke anonimowych krzykaczy z livechata <br><br>Edytowany przez: cruel, data: 03/03/2009 10:23
Załączniki:

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1573

• slaszysz
  • Expert Boarder
Przeczytałem te propozycje uchwał i zastanawia mnie jedna rzecz w regulaminie prac zarządu.

Co autor miał na myśli przez "Członkowie Zarządu odpowiadają solidarnie za szkody wyrządzone właścicielom lokali przy wykonywaniu obowiązków Zarządu."?

Co to są te "szkody"? Stłuczona szklanka przy indywidualnym zbieraniu głosów?

Ponadto:
"Każdy z Członków Zarządu zobowiązany jest złożyć podpis pod Regulaminem, przyjmując do wiadomości jego treść."

Tak się składa, że nie można zmuszać nikogo do podpisywania czegokolwiek, w związku z tym ten punkt IMHO jest do wykreślenia.

I jeszcze jedna wątpliwość "Zarząd wykonuje obowiązki wynikające (...) z zawartej z nim przez Wspólnotę umowy o sprawowanie zarządu (...)"

Ale co to za umowa, bo ja takiej nie znam? Jest tylko uchwała ustalająca skład zarządu, natomiast o żadnej umowie między wspólnotą a zarządem nie słyszałem.

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1574

• konto skasowane
Uchwalamy regulamin obowiazujacy czlonkow zarzadu, kazdy z nich przyjmuje do wiadomosci jego tresc i zakres obowiazkow w nim zawartych. Paragraf o odpowiedzialnosci ma chronic wspolnote przed blednymi decyzjami zarzadu, kiedy to ich decyzje moglyby narazic wspolnote na straty.

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1575

• konto skasowane
Oczywiscie jest to tylko projekt do dalszej dyskusji, nikt nikomu nie bedzie na sile narzucal

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1576

• skas.na prośbę użytk.
regulamin proponowany powstał poprzez wycięcie artykułów z innego regulaminu z kwietnia 2003 wspólnoty, która funkcjonowała na innych zasadach zarządu. Trudno uchwalać coś kto napisał ktoś inny, co jest wyjęte z kontekstu. I nie jest ładnie kopiować słowo w słowo to co ktoś inny wymyślił i pisac o tym MY.
Dlatego te zapisy są bez sensu.

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1577

• Eleven
  • Fresh Boarder
Skoro udzielamy absolutorium zarządowi to chcemy mieć pewność że będą podejmowali decyzje korzystne dla nas mieszkańców. W tej chwili ich postępowanie można było różnie interpretować.

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1578

• rjankes
  • Senior Boarder
Skoro udzielamy absolutorium zarządowi to chcemy mieć pewność że będą podejmowali decyzje korzystne dla nas...

Wydaje mi się, że absolutorium udzielamy za poprzedni rok. Czyli, za to co się wydarzyło. Jeśli komuś zarząd nie odpowiada, może głosować przeciw.

Paragraf o odpowiedzialnosci ma chronic wspolnote przed blednymi decyzjami zarzadu, kiedy to ich decyzje moglyby narazic wspolnote na straty.

O ile mi wiadomo to wspólnota podejmuje decyzje strategiczne. Zarząd jedynie sprawuje kontrolę nad tym. Podejmuje też decyzje co do czcionki na tablicę informacyjną. Chyba nie chcecie ich sądzić za takie decyzje?

Nie dajmy się zwariować... zastanawialiście się co będzie jeśli nikt nie będzie chciał zasiadać w zarządzie?
Odpowiedzialność ogromna, a praca za "bóg zapłać". Dodatkowo stres i nieprzychylne spojrzenia mieszkańców. Skoro wprowadzamy system kar, to musi też za tym pójść system nagradzania.

Uważam też, że obligowanie zarządu do spotykania się cyklicznie "przynajmniej raz w miesiącu" to zbyt często. Przypominam, że nasz zarząd to nie rada miasta - nie pobierają diet za zebrania. Nie wierzę też w to, że co miesiąc będziemy czytać wielostronicowe protokoły z tych zebrań. Bo prawdopodobnie aż tyle się nie dzieje. Natomiast czytanie protokołów gdzie większość tekstu stanowią informacje wstępne dot. składu zebrania mija się z celem.
Proponowałbym spotkania przynajmniej raz na 3 mc. Ewentualnie na wniosek minimum 30% właścicieli przy przedstawieniu konkretnego tematu, który należałoby omówić.

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1579

• miecho
  • Fresh Boarder
Tak to czytam, i widzę, że tu muszą ży szczęśliwi ludzie. Skoro nie mają innych zmartwień i wymyślają sobie problemy.
Jest jeszcze inne wytłumaczenie ale nie będę go rozwijał bo to byłoby niegrzeczne. Jak ktoś inteligentny to się domyśli co mi chodzi po głowie.

Miłego dnia.

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1580

• konto skasowane
No widzisz, konkretna propozycja do dyskusji, moze sie zarzad spotykac codziennie albo raz w roku

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1581

• marklar
  • Fresh Boarder
No no jacy wazni, własciciele

zapomnieliście tylko w swojej propozycji że funkcje w zarzadzie wspólnoty pełni sie społecznie, decyzji nie podejmuje zarząd tylko wspónota większościa bezwzględną głosów. Skutek takiej uchwały będzie taki, że zarząd pod się w całości do dysmisji. I zostanie ustanowiony zarząd komisaryczny (nie chce mi sie czytac ustawy, ale zdaje sie ze tak to wyglada). Żaden rozsądny człowiek nie podpisał by czegoś takiego. Już pisałem weźcie sprawy w swpje ręce i poczujcie sie ODPWIEDZIALNI potraficie tylko szczuć i pomawiać innych o lewe interesy.

zycze wszystkiego dobrego,

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1582

• alex
  • Fresh Boarder
Popieram w całości przedmówcę....
Mam tylko nadzieję,że wśród "odważnych" 10 % podpisanych pod pismem do LTG jest nowy zarząd,który pokaże nam jak to się robi by lud był szczęśliwszy a władza podziwiana.
Obym tylko się nie przekonał na zebraniu,że przysłowie "Krowa ,która dużo ryczy mało mleka daje " jest jak najbardziej adekwatne do przewspaniałej grupy oratorsko dyskusyjnej z anonimforum .......

Odp: Pismo do LTG z dnia 01.03.2009 2 lata, 11 mies. temu #1583

• slaszysz
  • Expert Boarder
Wydaje mi się, że ten regulamin jest ukierunkowany na wspólnotę, w której nie ma oddzielnego zarządcy, a zarząd zajmuje się wszystkimi sprawami jak choćby regulowaniem zobowiązań wobec dostawców usług. Stąd pewnie takie dziwne zapisy jak i wzmianka o umowie o sprawowaniu zarządu. U nas żadnej umowy nie ma, więc taki zapis jest martwy i zbędny.

W naszej sytuacji zarząd spełnia pomocniczą rolę, więc takie coś wg mnie nie ma zastosowania. Ponadto decyzje finansowe i tak muszą być ustalone za pomocą uchwały wspólnoty.

Poza tym istnieje coś takiego jak Kodeks Cywilny, nie trzeba do tego tworzyć dziwnych potworków regulaminowych.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 1.33 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje