Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj130
Wczoraj180
Ten tydzień310
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 70
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Plan gospodarczy na rok 2008???
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Plan gospodarczy na rok 2008???

Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1074

• zielony
  • Fresh Boarder
Witam wszystkich. Tak jak zapewne reszta, dostałem dzisiaj list od naszego administratora. Trochę zdziwiły mnie pozycje w "Opłatach za użytkowanie lokalu od...", może coś źle rozumiem, więc prośba do was o wyjaśnienie.
Według "Planu gospodarczego na rok 2008", który przyjęliśmy na zebraniu wspólnoty do wspólnego worka wrzucone zostały m.in. takie pozycje jak: 'utrzymanie czystości' oraz 'energia elektryczna'. Z tych oraz innych kosztów wyliczona została stawka za metr kwadratowy, a według niej miesięczny czynsz w zależności od posiadanego udziału, tj. (1,32 + 0,12)pln/m2.
I teraz moje pytanie: dlaczego na otrzymanym dzisiaj od administratora wyliczeniu oprócz ww. opłaty za metr kwadratowy policzona jest dodatkowo opłata za 'wywóz nieczystości' oraz za 'energię elektryczną w części wspólnej'?
Myślałem, że w stawce za metr kw. wkalkulowane są wszystkie przewidywane koszty utrzymania nieruchomości. Jestem zdziwiony tym bardziej, że na pytanie jednej z sąsiadek do administratora, ile konkretnie będzie wynosił czynsz za mieszkanie - odpowiedział, że udział razy stawkę za m2 + indywidualne opłaty za media;
Jakoś nie kojarzę, aby ktokolwiek na spotkaniu wspólnoty napomknął o tym, że opłaty za wywóz śmieci liczone będą poza uchwalanym 'planem gospodarczym na rok 2008'. Szczerze czuję się zrobiony w balona... a może po prostu czegoś nie zrozumiałem?
p.s. mam nadzieję, że ktoś normalnie odpowie i proszę - nie kłóćcie się przy okazji tego wątku o daszek nad balkonem

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1075

• nati
  • Expert Boarder
utrzymanie czystości, to inaczej P. Dozorczyni. a wywoz nieczystosci to smieci (liczone od osoby, a wiec kazde mieszkanie ma inaczej), natomiast energia elektryczna w czesci wspolnej, to dla bloku B ogrzewanie czesci wspolnej (blok a ma gazowe i P. Administrator tlumaczyl, że to będzie osobna pozycja w rozliczeniach dla obu bloków)

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1076

• slaszysz
  • Expert Boarder
Za śmieci i wodę płaci się od liczby osób, stąd osobna pozycja. W końcu to nie metry kwadratowe generują taką czy inną ilość śmieci, a konkretna osoba.

A "energia elektryczna w części wspólnej" (dla bloku 16: "centralne ogrzewanie w części wspólnej") została wydzielona ze względu na różne metody ogrzewania obu budynków - było to omawiane na zebraniu.

Spójrz na sprawozdanie finansowe - plan gospodarczy dotyczy jedynie pkt I "Utrzymanie nieruchomości wspólnej".

Śmieci są w pkt. III "Świadczenia".

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1077

• nati
  • Expert Boarder
a świadczenia to inaczej indywidualne koszty poszczególnych mieszkań nie związane z częścią wspólną

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1082

Witam wszystkich mieszkańców osiedla, a zwłaszcza lokatorów bloku nr 16, w którym mieszkamy
Na wstępie chciałbym się zapytać czy LTG przymierza się do rozliczenia zaliczek za wodę i ścieki, które w stałej kwocie są pobierane od sierpnia 2007. Pytam ponieważ wprowadziliśmy się dopiero pod koniec grudnia, kwoty pobranych zaliczek za wodę i ścieki przewyższają faktyczne zużycie tych mediów. Okazja do rozliczenia jest jak najbardziej na czasie ponieważ od 1 marca mamy inne stawki za wodę i ścieki i później będzie trudniej rozliczyć...

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1083

• konto skasowane
A nie mozna zrobic tak, by oczyty byly dokonywane czesciej?

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1084

• slawek
  • Junior Boarder
Da się ale to będzie kosztowało.

dwa odczyty w roku są dokonywane bezpłatnie, za każdy następny jest opłata.
Uznaliśmy na zebraniu, że zostawiamy te dwa na rok.<br><br>Edytowany przez: slawek, w: 2008/02/29 22:57

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1085

• nati
  • Expert Boarder
ltg informował mnie już tydzień temu, ze zostały zebrane do kupy odczyty i w poniedziałek miał je wysyłać (ten miniony)... jeżeli do 3.03 nie dojdą facet wyśle je jeszcze raz :/

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1093

Witam,
Czy wiadomo już kiedy bedzie rozliczenie wody? Było już? Cos przegapiłam? Nie dostałam rachunku?

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1094

Witam

W naszym przypadku Administrator przysłał rozliczenie zaliczek za wodę i ścieki e-mailem 4.03.2008. Rozliczenie obejmuje okres 1.09-31.12.2007.

Pozdrawiam :

EmilKozak<br><br>Edytowany przez: Emilkozak, w: 2008/03/12 16:01

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1095

to ja nic nie dostałam...

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1096

... proponuję zwrócić się o takie rozliczenie do Administracji. Swoją drogą nie wiem jak to wygląda w innych gospodarstwach, ale wg mnie zaliczki za wodę i ścieki są za wysokie. Naprawdę trzeba się starać aby zużyć 4 m3 wody na osobę / miesiąc. Może warto by zmniejszyć normę np.o 25% do 3m3 ?

Odp: Plan gospodarczy na rok 2008??? 3 lata, 11 mies. temu #1097

• slawek
  • Junior Boarder
Normę można ustalać indywidualnie, wystarczy zglosic LTG że np od maja chcesz 3m3 na osobe i tak Ci będą liczyć.
Tak administrator mówił na zebraniu.

My narazie mamy nadplate ale chcemy pomieszkac jeszcze zeby sprawdzic ile rzeczywiscie zużywamy.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.83 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje