Witam wszystkich. Tak jak zapewne reszta, dostałem dzisiaj list od naszego administratora. Trochę zdziwiły mnie pozycje w "Opłatach za użytkowanie lokalu od...", może coś źle rozumiem, więc prośba do was o wyjaśnienie.
Według "Planu gospodarczego na rok 2008", który przyjęliśmy na zebraniu wspólnoty do wspólnego worka wrzucone zostały m.in. takie pozycje jak: 'utrzymanie czystości' oraz 'energia elektryczna'. Z tych oraz innych kosztów wyliczona została stawka za metr kwadratowy, a według niej miesięczny czynsz w zależności od posiadanego udziału, tj. (1,32 + 0,12)pln/m2.
I teraz moje pytanie: dlaczego na otrzymanym dzisiaj od administratora wyliczeniu oprócz ww. opłaty za metr kwadratowy policzona jest dodatkowo opłata za 'wywóz nieczystości' oraz za 'energię elektryczną w części wspólnej'?
Myślałem, że w stawce za metr kw. wkalkulowane są wszystkie przewidywane koszty utrzymania nieruchomości. Jestem zdziwiony tym bardziej, że na pytanie jednej z sąsiadek do administratora, ile konkretnie będzie wynosił czynsz za mieszkanie - odpowiedział, że udział razy stawkę za m2 + indywidualne opłaty za media;
Jakoś nie kojarzę, aby ktokolwiek na spotkaniu wspólnoty napomknął o tym, że opłaty za wywóz śmieci liczone będą poza uchwalanym 'planem gospodarczym na rok 2008'. Szczerze czuję się zrobiony w balona... a może po prostu czegoś nie zrozumiałem?
p.s. mam nadzieję, że ktoś normalnie odpowie i proszę - nie kłóćcie się przy okazji tego wątku o daszek nad balkonem