Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj133
Wczoraj180
Ten tydzień313
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 70
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Ogrodzenie naszego osiedla
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Ogrodzenie naszego osiedla

Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 11 mies. temu #1098

• mack
  • Fresh Boarder
Witam,

kiedyś padł temat, że fajnie by było jakbyśmy się ogrodzili.
Zapuściłem żurawia w jednej z "pobliskich" firm w Luboniu.

Oto efekt, wycena jest na 100mb ogrodzenia, bo nie znam faktycznych wymiarów działki.

1 Słupek met/pcv 2,3 4 140,30 zł
2 Słupek met/pcv 2,0 37 1 128,50 zł
3 Podpora met/pcv 2,3 6 210,45 zł
4 Nakładka do podpory 6 51,24 zł
5 Opaska met.fi 45 6 18,30 zł
6 Śruba kpl.M8 6 7,32 zł
7 Siatka 1,50oc/pcv3,0 100 1 189,50 zł
8 Drut naciągowy fi 3,8 310 170,19 zł
9 Pręt 1,55 fi 8 2 16,01 zł
10 Obejma do drutu 74 162,50 zł
11 Śruba M6 74 27,08 zł
12 Napinacz 9 43,92 zł
13 Obejma do napinacza 16 48,80 zł
14 Śruba z oczkiem M6 10 12,20 zł
15 Śruba M8 6 7,32 zł
16 Drut wiązałkowy 1 43,92 zł
Razem 3 277,55 zł

Ceny brutto. Siatka jest zwykła - w kolorze zielonym. Pytali czy ogrodzenie ma być na podmurówce czy bez. Kosztorys jest bez podmurówki.

Kolejna sprawa to montaż. i tak:

1. Montaż ogrodzenia bez obrzeży ok. 20,00 zł netto / 1mb + 22 % VAT
2. Montaż ogrodz.na krawężniku z obrzeży trawnikowych 100x25x5 ok. 48,00 zł netto / 1 mb + 22%VAT
3. Montaż z podmurówką ok. 82,00 zł netto / 1mb + VAT
4. W cenie montażu wliczono zakup krawężnika ,zaprawy cementowej i transportu

P.P.H.U.SIATKOLAND

Jolanta Krupińska
Luboń ul.Armii Poznań 71
Tel. (0-61) 810-28-04
Fax (061) 899-48-35

www.siatkoland.com.pl
biuro@siatkoland.com.pl

jak dla mnie masakra...
pozdro

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1101

• Sam
  • Fresh Boarder
Co do powyższego cennika to faktycznie masakra...
W przyszłości po oddaniu ostatniego bloku można wyszukać kilka ciekawych ofert i zobaczyć ile osoób jest chętnych na taką inwestycję.

Nie wiem ile to wyjdzie w całym rozrachunku, ale ja osobiście nawet jeżeli będzie się trzeba składać po 500 zł. to jestem za ogrodzeniem terenu.<br><br>Edytowany przez: Sam, w: 2008/03/15 08:24

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1104

• konto skasowane
Ja tez jestem za...

Zakladajac, ze w sumie beda 64 mieszkania, skladka po 500 peelenow na lokal da astronomiczna sume, ktora z pewnoscia wystarczy:)

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1105

• slaszysz
  • Expert Boarder
Pytanie tylko po co?
Samo ogrodzenie nic nie zmienia, poza odcinaniem się od świata.
No chyba, że takie:

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1106

Podzielam Twoją opinię, samo ogrodzenie nic nie da, a tylko wyróżni nasze osiedle na tle innych jako rezerwat. Uważam że bardziej dyskretnym i tańszym rozwiązaniem będzie monitoring osiedla.

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1107

• Sam
  • Fresh Boarder
W dzisiejszych czasach sam monitoring bez osoby nadzorującej to jest nic.
Powiedzmy, że ktoś wchodzi na teren osiedla z zamiarem kradzieży samochodu... Co da jeżeli obejrzysz sobie to na filmiku kilka godzin później, a sprawcy na 99% i tak nie rozpoznasz?
Ogrodzenie chyba jednak w takich przypadkach będzie większą ochroną.

Jednym zdaniem: ogrodzenie zapobiega niektórym zdarzeniom a sam monitoring daje tylko pewien pogląd na sprawy po fakcie

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1109

• konto skasowane
A ja mam gdzies, czy ktos nazwie nasze osiedle rezerwatem Wczoraj widzialem, jak gownazeria gra sobie w pilke na parkingu i obija samochody...

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1110

• slaszysz
  • Expert Boarder
Sam napisał(a):
W dzisiejszych czasach sam monitoring bez osoby nadzorującej to jest nic.
Powiedzmy, że ktoś wchodzi na teren osiedla z zamiarem kradzieży samochodu... Co da jeżeli obejrzysz sobie to na filmiku kilka godzin później, a sprawcy na 99% i tak nie rozpoznasz?
Ogrodzenie chyba jednak w takich przypadkach będzie większą ochroną.

Jednym zdaniem: ogrodzenie zapobiega niektórym zdarzeniom a sam monitoring daje tylko pewien pogląd na sprawy po fakcie

Ale czemu właściwie zapobiega samo ogrodzenie?
Jeśli ogrodzenie, to i brama - a właściwie to trzy plus trzy furtki. Mają być zamykane na klucz? Jeśli tak, to kto będzie otwierał je, jeśli przyjedzie śmieciarka/poczta/goście/whatever?

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1111

• Sam
  • Fresh Boarder
A to ciekawe... jakoś na innych osiedlach zamkniętych ludzie nie mają takich problemów.

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1112

• slaszysz
  • Expert Boarder
Nie pytam, jakie ktoś ma problemy, tylko chodzi mi o określenie tego, co miałoby być ewentualnie zrobione.
A nie na zasadzie "zróbmy płot i jakoś to będzie".

Rozwiązań jest wiele:
- samo ogrodzenie
- ogrodzenie + szlaban
- ogrodzenie + zamykana brama
- ogrodzenie + brama + portier
- ogrodzenie + brama + portier + monitoring + ochrona
i pewnie kilka innych jeszcze.

Grodzenie wg mnie nie rozwiązuje problemów w przypadku, gdy np. mieszkańcy nie zwracają uwagi na osoby przebywające na terenie osiedla, nie sprawdzają czy np. drzwi do piwnicy są zamknięte itp.

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1113

Myślę że spokojnie można odpuścić sobie dyskusję na ten temat.
-nie masz szans żeby WSZYSCY mieszkańcy 4 bloków się na to zgodzili. A jak ktoś się nie zgodzi to co? Nie dostanie przepustki? Wspólnota wyda mu zakaz parkowania na parkingu osiedlowym?
-jakoś na razie umyka taki drobiazg że naprawdę nie każdy może sobie pozwolić ot tak na wyskoczenie z 5 stów
-jak ktoś nie ma samochodu to naprawdę jest mu obojętne czy teren jest ogrodzony czy nie

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1114

• miecho
  • Fresh Boarder
Proponuję ogrodzenie betonowe wysokości 3 m + elementy pod napięciem, Do tego wieżyczki z uzbrojonym strażnikiem co 20 metrów.
Czy po to kupowaliśmy mieszkanie w przyjemnej okolicy aby teraz się od niej odgradzać, Ja nie chcę mieszkać w rezerwacie. Pamiętajmy że stawianie płotów to niszczenie przestrzeni.
A jak ktoś myśli, że płot z siatki zatrzyma złodzieja samochodów to pewnie ma rację, na jakieś 30 sekund ile będzie potrzebował na wyjęcie nożyc i wycięcie dziury.
Pozdrawiam

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1115

• nati
  • Expert Boarder
również jestem przeciwko płotom wszelakim... zrobimy sobie getto na własne życzenie!!!
można by jednak pomyśleć o czymś zielonym wokoło terenu - krzaki może troche powstrzymają ten okropny piach, który wdziera się wszędzie...
krzaczki powinny też do pewnego stopnia zniechecić do przechodzenia "na szagę" przez nasze osiedle...

a nawiązując do problemów... ludzie na zamkniętych posiedlach mają inne, poważne - za dużo pieniędzy, które muszą jakoś chronić i wydawać

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1116

miecho napisał(a):
Do tego wieżyczki z uzbrojonym strażnikiem co 20 metrów.

Zdajesz sobie sprawę jak w górę pójdą nasze opłaty na wspólnotę?

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1117

• slawek
  • Junior Boarder
persona_bez_grata napisał(a):
miecho napisał(a):
Do tego wieżyczki z uzbrojonym strażnikiem co 20 metrów.

Zdajesz sobie sprawę jak w górę pójdą nasze opłaty na wspólnotę?

Niekoniecznie!
Każdy z nas mogłby pełnić warty.
Wystarczy wziąć urlop i sprawa załatwiona.
Obliczylem, 4 bloki to 64 mieszkania, wlasciciel bierze 20 dni urlopu to daje 1280 dniówek, z tego mozna trzy wiezyczki obsadzic .

A tak na serio to ja bym byl za zywoplotem..

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1118

• kjatek
  • Junior Boarder
Ciekawy artykuł nt. rodzajów ogrodzeń:

www.sztukakrajobrazu.pl/w6zaborska.htm

Żywopłot to dobry pomysł:

Załączniki:

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1119

Dla mnie ogrodzenie terenu byłoby ważne chociazby ze wzgledu na bezpieczeństwo naszych dzieci bawiących się wokół domów

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1123

• kkk
  • Fresh Boarder
Jesteśmy za żywopłotem. A można jeszcze pomyśleć o betonowych słupkach jako dodatkowym zabezpieczeniu przed kradzieżą. Takie stożkowate słupki umieszczone za żywopłotem będą na pewno tańsze, bardziej estetyczne no i jak sie je postawi w odpowiedniej odległości to samochód nie przejedzie

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1126

• nati
  • Expert Boarder
jeżeli chodzi o jakiekolwiek grodzenie, to teoretycznie warto byłoby zaczekać aż zostaną oddane wszystkie budynki, ale jeżeli jest poparcie dla krzaczków, to można by już rozpocząć nasadzanie...

problem zasadniczy jednak, to to, że działka od strony ulicy Piaskowej kończy się na niczym... bez względu na to, co chcielibyśmy postawić na jej granicy, trzeba chyba będzie naruszyć co najmniej krawężniki :/

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1127

• slawek
  • Junior Boarder
Z tego co słyszalem to na ul.Piaskowej ma byc budowany chodnik (dalekie plany ale są) więc ogrodzenie kategorycznie musi być tak zamontowane aby nie kolidowało z tymi planami. Zieleń odpada, ogrodzenie montowane jakoś na krawężniku lub przed nim w kostce - ogólnie dość skomplikowane i nie wiem czy wszyscy będą zadowoleni kiedy skrócimy miejsca parkingowe.
Możnaby dogadac się z gminą i montować takie barierki z łańcuszkami (slupki co 2m i łancuszki między nimi) na planowanym chodniku ale na pewno gmina nie ma pieniedzy no i nie wiadomo kiedy ten chodnik będzie.

Szlaban niestety odpada, w naszych blokach mają powstac lokale usługowe dostępne dla wszystkich, więc nie możemy zamknąć całkowicie osiedla.

Jedyne wyjście to monitoring i krzaki w miejscach gdzie działka konczy się trawnikiem.

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1130

• slaszysz
  • Expert Boarder
A ten chodnik to nie na Strzeleckiej przypadkiem? Teraz zrobili prowizoryczną ścieżkę w stronę szkoły i zdaje się, że to tu ma być chodnik.

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1132

• slawek
  • Junior Boarder
Na piaskowej, widać go na planach zagospodarowania terenu naszego osiedla, przylega do granicy, przy krawężniku.

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1137

Myślę że problem rozwiązałby tzw elektryczny pastuch. Oczywiście pozostałaby kwestia gdzie go podłączyc, ale bezdyskusyjnie zajmuje mało miejsca.
Warto rozważyć też kwestię fosy, miałam ideę wpuszczenia do niej aligatorów (musielibyśmy rozszerzyć Pani dozorczyni zakres obowiązków o ich karmienie, ale każdy potencjalny złodziej obniżałby koszty wspólnoty), ale wczoraj sąsiadka podsunęła pomysł bagna, bo to byłoby bardziej dramatyczne.

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1138

• nati
  • Expert Boarder
miało być chyba wręcz podstępnie, a nie dramatycznie...
nazywajmy rzeczy po imieniu;)

a co do aligatorów, to dozorczyni trzeba by podnieść pensję ze względu na wysokie ryzyko!!! ;P<br><br>Edytowany przez: nati, w: 2008/03/21 14:54

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1150

• rjankes
  • Senior Boarder
Uważam, że pomysł ogrodzenia osiedla nie jest zły.

Zastanawiam się tylko jak to rozwiązać w praktyce? Czy ogradzamy budynki A,B,C,D? czy również teren budynków E i F?
Bo chyba zgodzimy się, że nie chodzi o to by odgradzać się między budynkami? To byłaby już przesada

Odp: Ogrodzenie naszego osiedla 3 lata, 10 mies. temu #1156

Wg mnie z "referendum" nt ogrodzednia możemy spokojnie poczekac na bloki E i F (a raczej MUSIMY bo prawdopodobnie to będzie 1 wspólnota i jeden wjazd na parking ). Możemy czekac nawet na G i H. Bo coś mi się wydaje że nie ma możliwości żeby wszyscy mieszkańcy A,B,C i D wyrazili zinteresowanie tym pomysłem, a w tym przypadku nie wystarcze większość, tym razem zgodzić się muszą jednogłośnie wszyscy:)
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 1.53 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje