Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj133
Wczoraj180
Ten tydzień313
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 71
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Koszty ogrzewania mieszkania
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Koszty ogrzewania mieszkania

Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata, 10 mies. temu #1128

• Eleven
  • Fresh Boarder
Mam pytanie, jakie są koszty ogrzewania małego mieszkania (w okresie zimowym)?

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata, 10 mies. temu #1129

• slaszysz
  • Expert Boarder
Samego ogrzewania to nie wiem, łączne koszty (ogrzewanie, grzanie wody, gotowanie) to ok. 190-210 zł (ok. 100-120m^3) na 2 miesiące.
Po założeniu sterownika do pieca zużycie trochę spadło, ale że podłączyłem go w środku "cyklu fakturowego" nie wiem jeszcze o ile dokładnie.
Niemniej jednak sterownik warto mieć, znacznie to wygodniejsze niż ustawianie czegoś w piecu czy wyłączanie go na noc.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata, 10 mies. temu #1131

U mnie ok 240 co 2 miesiące, bez gotowania, ze sterownikiem.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata, 10 mies. temu #1133

Witam

Fajnie że ktoś poruszył ten temat, tym bardziej że gaz drożeje My mamy większe mieszkanko i od 9.01.2008 do 6.03.2008 (czyli ok 2 miesiące) zużyliśmy 234 m3 gazu (ogrzewanie gotowanie), co kosztowało nas 380 zł.
Mam natomiast do Was pytanie ile kosztuje sterownik do naszego pieca, gdzie go kupić no i jakie są korzyści z jego zainstalowania ?
Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam : Emilkozak

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata, 10 mies. temu #1134

• slaszysz
  • Expert Boarder
Ja kupiłem taki:
www.auraton.pl/index.php/pl/produkt/46/
Koszt ok. 180 zł.

Jest też wersja bezprzewodowa.

Sterownik umożliwia przede wszystkim ustawić temperaturę dzienną i nocną (np. 22 i 16 stopni), a co za tym idzie piec w nocy praktycznie się nie włącza (u mnie w nocy temperatura spada o jakieś 2 stopnie - ale mamy ciepłą zimę).
Do tego ma się do dyspozycji kilka programów, które pozwalają ustawić przedziały godzin grzania, żeby np. nie grzać gdy nikogo nie ma w domu. Ten sterownik może mieć inne ustawienia na każdy dzień tygodnia, do dyspozycji jest 9 programów, w tym 3 można ustawić samemu.

Wygoda jest taka, że można sobie ustawić grzanie przed tym, jak się budzimy, więc jak się wstanie to już jest ciepło. Ten akurat sterownik ustawia się z dokładnością co do godziny, więc może być mały problem jak ktoś chce, żeby piec włączył się np. o 6:15. No ale zawsze można przestawić trochę zegar.

Jest też funkcja sterowania ręcznego, która pozwala przedłużyć cykl grzania lub wcześniej włączyć tryb nocny.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata, 10 mies. temu #1135

• slaszysz
  • Expert Boarder
Aha, instalatorzy są tu:
www.termet.com.pl/strony/instalatorzy_wielkopolskie.htm
(za instalację + dojazd płaciłem chyba 70 czy 80 zł).

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata, 10 mies. temu #1136

My za małe mieszkanie płacimy 400/375 za 2 miesiące. Cyba bedzie trzeba załozyć sterownik, bo widzę, że jest róznica. Fakt faktem nie oszczędzaliśmy wcale i piec chodził 24 godziny na dobę. Chcielismy żeby mieszkanie dobrze się wygrzało i wysuszyło - co się nam udało:)

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata, 10 mies. temu #1145

• PROOX
  • Fresh Boarder
Witam po raz pierwszy. Jeśli chodzi o sterownik do pieca to za małe pieniądze polecam cos takiego na allegro.
www.allegro.pl/item328812840_termostat_p..._pr_tygodniowy_.html
Regulator DT-1 koszt 90 zł wraz z przesyłką. Jest estetycznie wykonany i dość intuicyjny w obsłudze. Wyświetla aktualną godzinę, temperaturę, dzień tygodnia. Posiada możliwość zaprogramowania temperatury na cały tydzień z rozdzielczością godzinną. Posiada funkcje chwilowej zmiany temperatury gdzie zadajemy liczbę godzin jej obowiązywania. Funkcja wakacje pozwala ustawić temperaturę podczas naszej nieobecności oraz liczbę dni obowiązywania zmiany. Sterownik podłączamy do pieca przewodem dwużyłowym, jego montaż nie powinien zająć więcej niż 30 min (pod warunkiem że mamy już rozłożony przewód). Sposób montażu jest opisany w książce jaką każdy z nas otrzymał do pieca oraz w broszurce do regulatora. Nadmienię jeszcze że regulator może sterować klimatyzacją. W razie problemów podczas montażu chętnie służę pomocą. Piaskowa 16/11

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1518

• rjankes
  • Senior Boarder
Chciałbym się dowiedzieć jak w tym roku wyglądały wasze koszty ogrzewania?
Jest to nasza pierwsza zima i nie ukrywam, że rach wysokości 580zł (duże mieszkanie) trochę nas zmroził. (rach za 2 mc)

Nie mamy sterownika, o którym była mowa powyżej. Jedynie obniżamy temp. na piecu jak wychodzimy z mieszkania.

Swoją drogą to się zastanawiam co jest bardziej ekonomiczne:
- Skręcić grzejniki o 1 st, czy zmniejszyć temp. na piecu do minimum?
- Lepiej zwiększyć temp. na piecu czy może odkręcić zawory o 1 st?

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1519

• Sam
  • Fresh Boarder
My za te dwa miesiace (male mieszkanie) dostalismy rachunek 270 zl. i rowniez bylismy zaskoczeni. Wlasciwie ogrzewanie mamy wlaczone tylko kilka godzin dziennie plus weekendy i inne dni wolne od pracy. W nocy piec mamy wylaczony.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1520

• slawek
  • Junior Boarder
My za duże mieszkanie mieliśmy około 100 zł niższy rachunek niż rjankes mając sterownik temp. nastawiony w nocy na 19,5 a w dzień 21,5 no i gotując na gazie.
Uważam, że nie ma co się zastanawiać i od razu instalować taki sterownik, koszt jak widać zwraca się po dwóch miesiącach.
Pozdrawiam.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1521

Ja za małe dostałam teraz 204zł. Temperature mam ustawioną na 21 w dzień, 19 w nocy. Nie gotuję na gazie.<br><br>Edytowany przez: persona_bez_grata, data: 23/01/2009 21:01

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1522

• symek
  • Fresh Boarder
A my otrzymaliśmy rachunek 440 zł za duże mieszkanie. Gotujemy na gazie, w nocy temp. 21, a w dzień (od 16.00-23.00) mamy 22 stopnie.
Rachunki znacząco nam spadły po zainstalowaniu sterownika.

www.allegro.pl/item529090633_auraton_200...k_radiowy_od_ss.html

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1523

• kjatek
  • Junior Boarder
Nasz rachunek za duże mieszkanie kwota : 577 zł, bez regulatora/.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1524

Mój rachunek za duze mieszkanie( bez regulatora )za dwa miesiace to 380 zł, ale w sypialni wcale nie mam rozkręconego kaloryfera, piec wyłączam tylko jak wyjezdżam na dłużej.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1525

Witam sąsiadów !

Cieszymy się, że temat rachunków za ogrzewanie powrócił na forum,tym bardziej, że zdrożało paliwo gazowe.

Mieszkamy w większym mieszkaniu i przez dwa miesiące, w okresie od 12.11.08 do 13.01.09 zużyliśmy 226 m3 gazu (ogrzewanie i płyta gazowa w kuchence). Kosztowało nas to 437,39 PLN (bolesne . Nie posiadamy sterownika przy piecu, a z tego co przeczytałem podobno warto go zainstalować. W związku z tym mam pytanie czy moglibyście przesłać jakiś link z ofertą na tenże sterownik, najlepiej w wersji do samodzielnego montażu.

Pozdrawiam :

Emilkozak<br><br>Edytowany przez: Emilkozak, data: 24/01/2009 15:24

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1526

www.allegro.pl/item529090633_auraton_200...k_radiowy_od_ss.html

Hm... Drogi ten sterownik.W wersji przewodowej kosztuje ok 120 PLN A czy sami go montowaliście czy musiał montażu dokonać instalator ?
Do pieca chyba i tak musi podłączyć go fachowiec, prawda? Jaka mniej więcej jest różnica w rachunkach ?

Pozdrawiam :

Emilkozak<br><br>Edytowany przez: Emilkozak, data: 24/01/2009 16:37

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1530

• slaszysz
  • Expert Boarder
U mnie za ostatnie 2 miesiące było 230 m^3 - sporo
Temperaturę dzienną mam 23 stopnie, grzanie wody + gotowanie.

Tak się zastanawiam, czy w te mrozy nie lepiej było cały czas utrzymywać stałą temperaturę. Wydaje mi się, że jak piec włączał się po południu, to dość długo zajmowało dojście do docelowej temperatury (od rana ochładzało się ok 2,5 stopnia).

Emil - do montażu weź instalatora Termetu.
Mimo wszystko warto mieć sterownik, bo to większa wygoda. Nie trzeba kręcić przy piecu czy kaloryferach. Tylko dobrze zastanów się nad jego lokalizacją, żeby pomiar temperatury był wiarygodny.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1531

Witam

Slaszysz a znasz takiego instalatora w okolicy ? Czy masz na myśli tego co sprawdzał piece, Saukensa ? Jeśli znasz innego to podrzuć telefon. Pozdrawiam : Emilkozak

Masz sterownik zwykły czy bezprzewodowy i ile kosztował Was sterownik razem z usługą instalatora "na cito" ?

Emilkozak

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1533

• slaszysz
  • Expert Boarder
Wszedłem na stronę Termetu i podzwoniłem do paru. Wziąłem gościa z Kościana, ale widzę, że teraz już go nie ma na liście. Są za to jakieś firmy w Luboniu.
Sterownik mam przewodowy, kosztował 185 zł (styczeń 2008), a montaż 80 zł (50 dojazd, 30 usługa). Przy okazji miałem wyregulowany piec.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1534

• miecho
  • Fresh Boarder
U mnie jest thermoflash digi 2 cena ok 170zł + wysyłka.

Montaż samodzielny koszt 0zł

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1535

• JJB
  • Junior Boarder
Witam
Mieszkamy na poddaszu na dużym mieszkaniu i zapłaciliśmy 560 za gaz
Kocioł jest z zamkniętą komorą i sterownik radiowy euroster2006.
Kupiony na allegro i odebrałem w poznaniu na ratajach.
Jestem ciekawy kosztów mieszkań na poddaszu ponieważ uważam że deweloper położył minimum izolacji.
W tygodniu jak nas nie było to temperatura wahała się w okolicach 15,5 st i były mrozy a teraz się wprowadziliśmy na dobre i temp jest wyższa.
Wymieńmy się doświadczeniami to będzie z korzyścią dla wszystkich.
Pozdrawiam. Jacek

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1536

• slaszysz
  • Expert Boarder
Jacek, kocioł masz z zamkniętą komorą? Czyżby w kolejnych blokach były inne? Jaki to model?

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1537

• JJB
  • Junior Boarder
Na własne życzenie dopłaciłem i zainstalowali rurę 2 warstwową do tego pieca już na etapie instalacji.
Problem nawiewu z zewnątrz znałem od mojego wcześniejszego klienta i nie wyobrażałem sobie zamarzniętego pośladka albo czegoś więcej
Instalator dewelopera proponował wmontowanie nagrzewnicy w nawiew ale wydało mi się to bez sensu.
Kocioł to Junkers CeraclassExcelenceZSC 21-3 MFA

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1538

• goldman
  • Administrator
Czy do pieca Termet MiniTerm też można podłączyć rurę dwuwarstwową?

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1539

• miecho
  • Fresh Boarder
Niestety nie jest to piec z otwartą komorą spalania i nie ma takiej możliwości (inna konstrukcja)

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1543

• goldman
  • Administrator
W kwesti zimnego nawiewu w łazience to polecam proste doświadczenie zgodnie z artykułem na www.muratordom.pl/instalacje/wentylacja-...kratek,7226_4718.htm - jeżeli w mieszkaniu wszystkie okna są zamknięte silnie wieje z nawiewu zimnym powietrzem natomiast natychmiast po uchyleniu choćby jednego okna (pod warunkiem że drzwi do łazienki i tego pomieszczenia nie są zamknięte) zimne wianie prawie całkowicie ustępuje P.S. Wentylator elektryczny należy zdemontować - niebezpieczeństwo zaczadzenia.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1545

• mloda
  • Junior Boarder
Witam wszystkich!!!

Mam pytanie które dotyczy ogrzewania w mieszkaniach (mysmy z mezem placili za ten ostatni okres 675zl za duze mieszkanie+gotowanie), czy również Wam wieje doslownie wieje zimnie powietrze z okien dachowych?? Mimo ze kratka u gory okna jest zamknieta to poprostu jest to nie do wytrzymania i dzieki temu ze nie mamy czujnika no i to zimne powietrze mamy taki rachunek jaki mamy. Z gory dziekuje za odpowiedz...

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 3 lata temu #1546

• JJB
  • Junior Boarder
W oknach dachowych cały czas mamy otwarte kratki wentylacyjne. Nie zauważyłem powiewu zimnego powietrza.
Problem jest w małej ilości położonej izolacji cieplnej na naszych sufitach. Proszę sprawdzić jej grubość. Różnie to bywa w naszych blokach. Pozdr.

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 2 lata, 11 mies. temu #1568

• rjankes
  • Senior Boarder
Zastanawiamy się, nad bezprzewodowym sterownikiem do pieca Termet (miniterm). Możecie coś polecić?

JJB pisałeś, że masz Euroster 2006 - sprawdza się? Tylko z tego co wiem, to Ty nie masz tego standardowego pieca (Termet), więc nie wiem, czy wszystko będzie działać tak jak powinno.

Użytkowników pieca Termet proszę o wypowiedzenie się jakiego sterownika używają? No i czy do jego montażu niezbędny jest instalator, czy można to zrobić własnymi siłami?

Odp: Koszty ogrzewania mieszkania 2 lata, 11 mies. temu #1569

• JJB
  • Junior Boarder
Z tego co widziałem to maja go inni do tych kotłów. jest dobry bo nie znam lepszego.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 2.07 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje