Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj132
Wczoraj180
Ten tydzień312
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 70
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

odbiór mieszkań w budynku B
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: odbiór mieszkań w budynku B

odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 3 mies. temu #573

• B
Czy już wiadomo kiedy będziemy odbierali mieszkania?

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 3 mies. temu #574

• Z
między Świętami a Nowym Rokiem

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 3 mies. temu #575

• A
Podobno na początku grudnia mają poinformować co i jak. A odbiór faktycznie dopiero po świętach.

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #579

• młoda
Czyli prezencik na święta - szkoda że nie wcześniej no ale lepiej tak niż miałaby być wilgoć i grzyb w mieszkaniach:)

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #580

• A
A tego jeszcze nie wiadomo czy nie będzie...

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #581

• młoda
Pewnie że masz racje, nie ma pewności

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #604

• odbiór
Witam, chciałabym sie dowiedziec od sąsiadów z bloku A , na jakie sprawy przede wszystkim nalezałoby zwrócic uwage podczas odbioru mieszkania?!Niedługo nas to czeka, nas czyli sasiadów z B:)Czy dzień odbiory mieszkania pokrywał sie z dniem podpisania aktu notarialnego?Maćie moze dla nas jakieś cenne rady?Mam także prosbe,czy ktos z bloku B był ostatnio na budowie, co slychac w naszym budynku?

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #605

• ...
Dzień odbioru to także dzień podpisania aktu. TAK BYŁO W BUDYNKU A. Moje mieszkanie było ok. Jedynie drzwi wejściowe szurały o podłogę i to radzę sprawdzić, bo potem Panowie muszą poprawiać...szkoda czasu na to:)
Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam,

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #606

• młoda
My z mężem byliśmy dwa tygodnie temu na budowie i wtedy kończyli już malować nam ostatni pokój, kaloryfery już były założone i piec również. Myślę że na dzień dzisiejszy to już tylko detale robią . No i przygotowywali teren przy budynku pod parking i była już położona kostka brukowa od drugiej strony budynku - od przeciwnej niż parking. Niestety nie potrafię powiedzieć jak wygląda w pozostałych mieszkankach, a i klatka, na klatce już były położone płytki i założone poręcze.

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #607

• slaszysz
  • Expert Boarder
Do sprawdzenia:
- kąty proste w narożnikach (szczególnie kuchnia i łazienka!)
- czy podłoga jest równa
- czy okna się prawidłowo zamykają i otwierają
- czy w łazience wyprowadzenia rurek w ścianie są w poziomie (te dla wanny, bo inaczej bateria będzie krzywo)
- czy ścianki, w których mają być drzwi są równoległe i czy maja tą samą grubość
- czy otwory drzwiowe mają tą samą szerokość na różnej wysokości
- czy płytki na balkonie są dobrze przyklejone i czy balustrada jest solidnie zamontowana
- czy domofon działa i czy drzwi do budynku się dobrze otwierają/zamykają.

Piwnica - powinny być kratki wentylacyjne w drzwiach lub w ścianie - pewnie teraz już zrobili bo u nas w A na początku ich nie było.

To z grubsza tyle.

Więcej informacji co trzeba sprawdzić jest tu: dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,2080089.html

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #614

• młoda
No to odbieramy 28 grudnia, zawiodlam sie mialam nadzieje ze przed swietami juz bedzie nasze no coz najwazniejsze zeby wszytsko bylo ok

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #615

• BB
Tak...szkoda tylko że te koszty notarialne nie spadł

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #616

• z

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 2 mies. temu #617

• z
PUŁAPKA. Czytasz w kancelarii notarialnej projekt aktu i widzisz w nim paragraf: "Strony oświadczają, że zawierając niniejszą umowę, nie zachowują względem siebie żadnych roszczeń wynikających z umowy przedwstępnej sprzedaży". Znaczy to tyle, że po podpisaniu aktu nie możesz już powoływać się na żadne postanowienia z umowy przedwstępnej!

ZABEZPIECZENIE. Jeśli deweloper nie wywiązał się ze wszystkich swoich obowiązków (np. nie zapłacił kar umownych, nie oddał mieszkania w takim stanie, w jakim powinien to zrobić), nalegaj, aby przy cytowanym wyżej paragrafie dopisać: "Za wyjątkiem roszczeń wynikających z ... (tutaj wymieniasz, jakie to są roszczenia, np. z tytułu terminu zawarcia umowy przyrzeczonej)".

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #644

• A.
Pytanie do mieszkańców boloku A.

Jak wygladała sprawa odbioru pieca dwufunkcyjnego a co się z tym wiąże instalacji wodnej i grzewczej? Czy sami musieliście zgłosić do gazowni fakt ,że chcecie mieć licznik gazu ??

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #645

• ...
Ciekawie by było gdyby można by NIE CHCIEĆ licznika

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #646

• A.
Można nie chcieć gdyby ktos się Ciebie o to pytał.
A ja chcę wyjaśnić czy sprawa olicznikowania mieszkania ,do której w umowie zobowiązał się developer ma nagle spaść na mnie ?

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #647

• Lukas
Developer nie zobowiazal sie do zalozenia licznika - w mojej umowie nie ma nic o tym mowy - jak swiat swiatem , kupujesz mieszkanie to musisz za siebie placic rachunki, zglaszasz prosbe o zalozenie licznika po kupnie mieszkania czyli popisujesz umowe w gazowni albo enei i masz licznik na siebie.

pozdro

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #648

• A.
Strony określają następujący standard wykończenia lokalu mieszkalnego, szczegółowo opisanego w § 3
niniejszej umowy:
- Posadzki betonowe przygotowane odpowiednio pod położenie parkietu, paneli, wykładzin lub kafli,
- Ściany i sufity wykończone tynkiem mokrym, pomalowane na biało .
- Stolarka okienna PCV, koloru białego, szyba o współczynniku przenikania ciepła k<1,1
- Parapety PCV w kolorze białym
Stolarka drzwiowa wewnętrzna: drzwi wejściowe do mieszkania antywłamaniowe,
- Grzejniki konwektorowe z termostatami,
- Instalacja sieci telefonicznej z l gniazdkiem telefonicznym
- Instalacja elektryczna z wyprowadzonymi gniazdkami: 12 zwykłymi, 2 szczelnymi,
- Domofon
Licznik poboru gazu, energii elektrycznej i wody.
3. Strony określają następujący standard wykończenia piwnicy, szczegółowo opisanej w § 3 niniejszej umowy:
- Posadzka betonowa,
- Drzwi drewniane lub stalowe, zamek
- Ściany działowe wybudowane z bloczków gazobetonowych, otynkowane, pomalowane na biało
- Oświetlenie

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #651

• BB
Ja też mam w umowie liczniki

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #656

• next
Każdy powinien mieć w umowie zapewnione liczniki gazu, prądu,wody, gdyż znajdują się one na każdym piętrze odpowiednio do znajdujących się mieszkań.

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #657

• A.
Powinien.....ale jak się okazuje w momencie odbioru mieszkania go nie będzie.I nie dlatego ,że tak jest zapisane w umowie ale " ... w związku z tym,że bloku A coś nie wyszło jak chcieli....." A co mnie to obchodzi??
Więc zakładając,ze chciałbym sie natychmiast wprowadzić do mieszkania,po wypełnieniu zapisów umowy o zapłaceniu pełnej kwoty za mieszkanie okazuje się ,że nie mogę ,gdyż developer umowy nie wypełnia i nie oddaje mi mieszkannia wybudowanego i wyposażonego zgodnie z umową i każe mi czekać 2 tygodnie i załatwiac to w gazowni.
I przez owe 2tygodnie mam w temperaturze -10 zakładac sobie płytki,malować itp.???? A jeśli nie to po co mam płacić kasę za coś czego nie mogę używać ?Skutki takiego działania również są zapisane w umowie
Lekko się nakręciłem...

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #658

• Cfani
No pewnie , powinny byc liczniki, tez jestem zaz tym- moj szwagier kupil mieszkanie olicznikowane od developera w Luboniu - jechal na konto developera z pradem i gazem przez dwa mieisace zanim sie polapali:laugh: Pozniej podpisal umowe z gazownia, zawsze mozna wytlumaczyc developerowi ze czegos sie niezalatwilo, przeciez nie odetnie gazu w calym bloku, a co masz dla siebie to maszB)

pozdro

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #660

• A.
Niestety ja jestem uczciwy i wywiązuję się ze swoich zobowiązań.....m.in. aby unikać takich sytuacji spisujesie stan liczników na odbiorze mieszkania...

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #663

• BB
Tzn. że w momencie odbioru okaże się że liczników brak? No to ja nie wiem czy ktoś podpisze protokół...

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #664

• Jo
nawet do mediów podali info, że licznik gazu jest
www.tutej.pl/cms.php?i=27937

Jako problemowy klient nie zamierzam przymykać oczu na niedoróbki, niedopatrzenia - bo to sa moje pieniadze i to mnie świadczona jest usługa dostarczenia konkretnego produktu (a że nie jest tani.... cóż.....tym bardziej...). Niestety dla SD - zerwanie umowy (sugerowane przez Panią E. w takich sytuacjach, gdy coś nie przebiega po myśli SD) nie jest jedynym wyjściem - bo nie zakłada jakże potrzebnych w prowadzeniu swojej firmy negocjacji i kompromisu.

Nie za bardzo rozumiem jak można oczekiwać, wdzięczności za coś co przysługuje mi z tzw. urzędu. Nie jest niczyim osiagnięciem i poświeceniem, że postepuje zgodnie z przepisami, umowami - to jest raczej obowiązkiem i jak to sie mówi w prawdziwym biznesie "absolutnym mustem".

Wyznając zasadę budowania zaufania na faktach, a nie deklaracjach o uczciwości pozdrawiam wszystkich dbających o swoje interesy.

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #665

• Jo
tak, tak...
a inny developer w tym samym Luboniu na koszt mieszkańców wykorzystał - po tym jak rachunki płacili juz mieszkańcy - prąd do naprawy własnych niedoróbek
każdy kij ma dwa końce

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #666

• aaaa
Moi drodzy współlokatorzy (chyba już tak moge powiedzieć bo niedlugo podpisujemy akt)jestem po rozmowie z SD i z licznikami jest taka sytuacja ;
- licznik wody jest 1 główny i podliczniki do każdego mieszkania
- licznik energii dla każdego mieszkania
- licznik gazu główny, natomiast w mieszkaniach nie ma założonych i to będziemy musieli sami załatwić w gazowni. Podobno nie ma to nic kosztować, z tego co mi powiedziano w SD to w gazowni będziemy musieli podpisać umowę na swoje nazwisko, podać rodzaj pieca CO i kuchenki nastepnie ktoś z gazowni w ciągu dwóch tygodni zamontuje nam licznik.
Martwi mnie to że nie mogę się doprosić o wzór aktu notarialnego oraz o podanie dokładnej sumy którą zainkasuje notariusz.

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #667

• slaszysz
Co do liczników gazu, to w bloku A właśnie tak było - z protokołem odbioru instalacji gazowej idzie się do gazowni (ul. Grobla w Poznaniu) i podpisuje umowę , potem umawia się z instalatorem z gazowni na zamontowanie licznika.
Uwaga - na protokole muszą być wpisane odbiorniki gazu (rodzaj, producent) wraz z podaniem mocy - czyli jak ktoś jeszcze nie kupił, to niech sprawdzi jakie są parametry tego urządzenia, bo bez tego nie chcą podpisać umowy.
A jak już będzie mieli licznik, to umawiacie się z SD na wizytę instalatora od pieca, który uruchomi i sprawdzi piec w łazience.

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #668

• dd
Hm...w kancelarii twierdzą ,że umów jeszcze nie ma przygotowanych i że trzeba dzwonić do nich 27.12, to powiedzą ile jest do zapłaty. Ciekawe....../: ps. Jedzie ktoś jutro na budowe?

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #669

• dd
Jeszcze jedno ważne pytanie mam : Mierzył ktoś ile faktycznie wynosi metraż jego mieszkania? Interesuje mnie duże..Czy metraż mieści sie w dopuszczalnej normie?

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #670

• BB
to pewnie manewr taktyczny...

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #671

• weronicze
Mam pytanie do mieszkańców bloku A, jak wygląda u Was spraw dostepu do internetu.Swego czasu dyskutowaliscie na ten temat, w jaki sposób go rozwiazaliscieA jak sprawuja sie anteny amontowane na dachu?Istnieje mozliwość zainstalowania dowolnego dekodera telewizji cyfrowej?A jeszcze pytanuie odnosnie liczników gazu:czy długo trwa całe załatwianie w gazowni az do momentu cudownego podłaczenia ciepła w mieszkaniu, jest to istotne , pnieważ my mieszkańcy bloku B odbieramy nasz lokum w srodku zimy!Ia jak tu wpuścic ekipe to trzaskającego mrozem mieszkania:)

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #672

• konto skasowane
Ad. 1.

Internet-na razie na wlasna reke. Od 02/2008 usluge dostepu do netu, tv i tel swiadczyc bedzie w Krosnie(TBS) firma TESAT z Poznania. Jesli mieszkancy wyraza zgode (wspolnota itp...) nie widze przeszkod, by objac zasiegiem rowniez nasze bloki.
Ad. 2.
Heh, z telewizja moze byc problem. Standardowo na klatce montowany jest multiswitch, ktory umozliwia podlaczenie jednego dowolnego odbiornika (set-top-boxa) w mieszkaniu. Tak do konca nie jest to prawda, firma montujaca multiswitche nie popisala sie w bloku A...
Po zakupie set-topa przez 3 tygodnie nie moglem doprosic sie o umozliwienie podlaczenia, zrobilem sobie we wlasnym zakresie...
Ad. 3. Gaz.., czas oczekiwania na podlaczenie licznika wynosi ok. 2 tygodni... Najpierw musisz podpisac umowe, potem przyjezdza ekipa montujaca licznik, nastepnie-majster od regulacji pieca. W moim przypadku cala procedura przebiegla dosc sprawnie:)

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #673

• slaszysz
  • Expert Boarder
dd napisał(a):
Jeszcze jedno ważne pytanie mam : Mierzył ktoś ile faktycznie wynosi metraż jego mieszkania? Interesuje mnie duże..Czy metraż mieści sie w dopuszczalnej normie?

U mnie w mniejszym wyszło 45,58 m^2 przy deklarowanej powierzchni 45,9.

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #674

• dd
Dzięki;)

Odp: odbiór mieszkań w budynku B 4 lata, 1 miesiąc temu #675

• Mrowa
Pytanie do ludzi odbierających mieszkania po świętach. Ile czasu macie na odebranie mieszkania zanim pojedziecie podpisać akt notarialny? Co w tak krótkim czasie zamierzacie sprawdzić priorytetowo w mieszkaniu? Jak się poczyta te artykuły o odbiorze to na te wszystkie mierzenia i sprawdzania potrzeba duuużo czasu...
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 2.29 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje