Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj128
Wczoraj180
Ten tydzień308
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 71
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Odbior lokalu... Wrazenia...
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Odbior lokalu... Wrazenia...

Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #262

• konto skasowane
14.08 stalem sie (nie)szczesliwym wlascicielem mieszkania w bloku A. Na poczatku moich kontaktow z firma Swoj Dom, prezes firmy, Pani Ewa Bolewska
obiecywala szybkie sfinalizowanie transakcji oraz odbior mieszkania w czerwcu, badz tez ostatecznie-w lipcu. Rzeczywistosc okazala sie zupelnie inna... W dniu podpisania aktu notarialnego, w obecnosci notariusza, Pani Prezes obrzucila moja zone stekiem inwektyw, z jednego tylko powodu. Jakiego? Banalnego... Nie
zostalismy do konca poinformowani o kosztach aktu notarialnego. Kazano nam przygotowac 2600 - 3000 i tyle tez gotowki mialem przy sobie. Okazalo sie, iz koszty notariusza sa wieksze, o czym Pani Prezes wiedziala przynajmniej dzien wczesniej, nie raczyla poinformowac o tym w zaden sposob, stawiajac nas w bardzo
niezrecznej sytuacji... Od osob, ktore podpisywaly akty po mnie, dowiedzialem sie, iz Pani Prezes na forum publicznym wyrazala sie nieparlamentarnie na temat zony i moj, swoich klientow... Epitety w stylu "wredni sasiedzi, czarne owce" nalezaly do najlzejszych i najmniej obelzywych...
Nie chce sie tu rozpisywac, nie mam zamiaru sie zalic. Niemniej jednak - takie zachowanie nie przystoi prezesowi firmy, ktora chce zaistniec na rynku i zdobyc klientow...
Zdecydowanie ODRADZAM te lokalizacje, szkoda Waszych nerwow i pieniedzy... Do tej pory, pomimo dokonanego juz odbioru budynku, instalacja elektryczna na klatce schodowej nadaje sie do poprawy (po wlaczeniu oswietlenia, spada glowny bezpiecznik w budynku), sciany sa zawilgocone, krzywe (na dlugosci 2,8 metra,
roznica wynosi 3 cm, tyle musial nadrzucac kleju na plytki fachowiec), drzwi do lazienki nie da sie zalozyc - rozjezdzaja sie sciany dzialowe (roznica ponad 5 cm)...
Zapewne ci zadowoleni, o ktorych mowa powyzej, nie interesowali sie tym, co dzieje sie na budowie... Natomiast ja bywalem tam prawie codziennie, czepialem sie kazdego drobnego szczegolu... Dla Pani Prezes moje zachowanie bylo skandaliczne, bo jak to mozna wtracac sie w sprawy, o ktorych tylko Ona ma pojecie? Uslyszalem wypowiedz, iz robi mi wielka łaskę sprzedajac mi mieszkanie, ze mieszkanie w standardzie developerskim moze miec krzywe i wilgotne sciany
oraz krzywe posadzki, ze to norma... Moze i norma w Swoim Domu, nigdzie indziej nie spotkalem sie z takim podejsciem do klienta, ktory placi ciezkie pieniadze i wymaga tego, by lokal spelnial wszelkie standardy...
Tak to jest, kiedy z produkcji chrupek i soczkow przerzuca sie na developerke...

Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych, moze ta wypowiedz otworzy Wam oczy...
Jesli ktos zechce na wlasne oczy zobaczyc to, co opisalem - zapraszam...

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #263

To ja też się podzielę.
Jakiś czas temu podjechałam na budowę z fachowcem który miał mi kłaść płytki, chcialam zeby dokładnie wymierzył itd. Gdy weszliśmy okazało sie ze na ściany które zastaliśmy płytki średnio da sie położyć, tak są krzywe. Spojrzał tez ogólnie fachowym okiem i co sie okazało? Chamska wilgoc na ścianie. Wezwana nastepnego dnia "pani prezes" wraz z kierownikiem budowy przez dłuższą chwilę robili ze mnie przysłowiową blondynę że to nie wilgoć, ze sobie wymyslam. Gdy pokazałam im palcem co jeszcze jest spieprzone pami B. nadąsama wybiegła. Za 15 min dostałam telefon że JAK SIE NIE PRZESTANE CZEPIAĆ TO ZERWĄ ZE MNĄ UMOWĘ. ZE BUDOWALI BARDZIEJ "EKSKLUSYWNE" DOMY I TAM SIE NIKT NIE CZEPIAŁ... A na uwagę o zalepionych byle jak dziurach w podłodze (a wiem dlaczego one tam są, kolejna fuszera) usłyszałam ze powinniśmy być im WDZIĘCZNI ze to naprawili...

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #264

• n
A nasze mieszkanie za które jesteśmy niezmiernie wdzięczni wygląda tak:
www.tutej.pl/cms.php?i=25080

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #265

• n
zapraszamy na parapetówe:)

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #266

No sory, ale Wasze nadaje sie do prokuratury;/
Nam nie chodzi o to że ma byc tip top. Wiadomo-zawsze coś tam się spieprzy. Chodzi o podejście. Że stopy powinniśmy całowac. I wdzięczność okazywać))

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #267

• mloda
  • Junior Boarder
Jak wyglądało z ceną za notariusza? Ile płaciliście za małe i za duże mieszkanie??

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #268

• n
2650 zł małe / 3200 zł duże - a powinno być 2650 zł za duże.

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #269

Nic nie mów, skroili nas jak mogli;)

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #270

• nati
  • Expert Boarder
nam poprawiaja posadzke w salonie... roznice w wysokosci spore byly

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #271

Nawet nie mów;)
U mnie trzeba wymienic zamki, bo pracownicy jeden klucz zgubili. Tym razem jednak wymieniane będą na MOJE zamki, PRZY MNIE.

Aha, wilgoć została skuta, wytynkowana i (mam nadzieje) oszuszona. Zastałam też przeproszona za to że zrobiono ze mnie idiotkę.<br><br>Edytowany przez: persona_bez_grata, w: 2007/08/17 00:07

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #272

• mloda
  • Junior Boarder
To napewno tylko bardziej chcielibyśmy wiedzieć z mężem na ile się przegotować finansowo, by uniknąć takiej sytuacji jak mięli Cruelowie, więc jeśli nie chcecie podać konkretnej sumy to powiedzcie czy za to większe przekroczyliście 5000 zł???

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #273

No przeciez podano konkretne kwoty. 2,6 małe, 3,2 duże.

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #274

• nati
  • Expert Boarder
3097 duze

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #275

• a
...teraz juz wiem dlaczego nie chcą odbioru technicznego przed podpisaniem aktów...
W każdym razie,jeśli ekipa teraz będzie poprawiać usterki,a jak widać jest ich sporo,to mogą nie zdążyc z terminem budowy bloku B

Czy można jednak znaleźć na nich metodę? Jak widac po przykładzie Cruela,czy Persony nawet codzienne doglądanie i wytykanie blędów niczego nie zmienia....A pani prezes ? Cóż,bez komentarza....Ciekawe jak zachowywala się podczas budowy własnego domu....pewnie też jest krzywy i zawilgocony...taki standard.

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #276

• x
www.rotundabielsko.com/prawo/Rozporzadze...TaksyNotarialnej.asp
www.nawigator.biz/kalkulator.php

PROSZĘ ABY KTOŚ SKONFRONTOWAŁ POSZCZEGÓLNE KWOTY Z FAKTURY OD NOTARIUSZA.

Zgodnie z powyższym rozporządzeniem i kalkulatorem przedstawiam przykładowe obliczenia dla mieszkania o wartości 220 tys.:

W przypadku developera - płatnika podatku VAT nie płaci się podatku od czynności cywilnoprawnych (2% od wartości nieruchomości) oraz prowizji dla pośrednika.

Maksymalna stawka taksy notarialnej dla mieszkania o wartości od 60.000 zł do 1.000.000 zł to 1.010 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł zatem...

1010 zł + nadwyżka (220 tyś minus 60 tyś) 160 tyś razy 0.5% = 800 zł zatem
maksymalna stawka powinna wynieść 1010+800=1810 zł + 22% vat = 2 208 zł

Do tej taksy należy doliczyć 200 zł opłaty sądowej i ok. 200 zł opłat związanych z wpisem do księgi wieczystej więc łączna kwota u notariusza powinno wynieść 2608 zł

Zatem narzucone przez notariusza 3200 zł - to o prawie 600 zł za dużo!!

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #277

• pani
ps. Gdzie były podpisywane akty notarialne? Czy nastąpiło to w Śremie, zgodnie z zapisem w umowie przedwstępnej (aby notariusz nie mógł dowolnie doliczyć opłat za dojazd/godziny pracy poza kancelarią)?

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #278

• konto skasowane
Akty podpisywane byly w siedzibie firmy Swoj Dom w Paszczakowie.
Doskonale wiem, ze notariusz policzyl za duzo za czynnosci, ciekaw jestem tylko, czy mozna cos z tym zrobic...
Pani Prezes sama osobiscie przyznala, ze po znajomosci ten wlasnie notariusz robi im akty na grunty za symboliczna zlotowke, jakos nie protestuje, ze pracuje za darmo, tak, jak to mialo miejsce w moim przypadku...
Gdybym tylko wiedzial, ze beda sie takie jaja dzialy, w zyciu nie kupilbym mieszkania od tego developera... Coz, madry Polak po szkodzie...

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #279

• Jo z B
Przytaczany już na forum przykład z Gazety Wyborczej (styczen 2007)
PRZYKŁAD. Za mieszkanie zapłaciłeś 150 tys. zł. Od pierwszych 60 tys. zł z tej kwoty zapłacisz notariuszowi według nowych taryf 1010 zł. Od pozostałych 90 tys. taksa wyniesie 450 zł. Razem więc usługi notariusza będą cię kosztowały 1460 zł netto, bo do tego musisz doliczyć 22-proc. VAT - w kancelarii zatem zostawisz razem 1781,2 zł.

Trzeba jeszcze doliczyć po 6 zł netto za każdą strone wypisu z aktu notarialnego (oczywiście ponmozone przez ilośc kopii)

Zazwyczaj potrzebnych jest pięć wypisów (za wspomnianą wyborczą):

&amp;#8226; po jednym dla stron transakcji, kupującego i sprzedającego, np. dla ciebie i dewelopera;

&amp;#8226; przy mieszkaniu (domu) hipotecznym - jeden do ksiąg wieczystych oraz jeden do starostwa powiatowego;

&amp;#8226; jeden do urzędu skarbowego;

&amp;#8226; przy mieszkaniu (domu) spółdzielczym - jeden do spółdzielni i dodatkowo do ksiąg wieczystych, o ile księga jest prowadzona (a w przypadku mieszkań spółdzielczych rzadko kiedy jest prowadzona, więc jeśli nie kupujesz mieszkania na kredyt, tego wypisu nie będziesz potrzebować).

Za wypisy zapłacisz 7,32 zł (z VAT) za każdą rozpoczętą stronę.

UWAGA!Za stronę uważa się tekst obejmujący nie mniej niż 25 linijek! Jeden wypis liczy od kilku do kilkunastu stron.

W sumie za pięć wypisów płaci się zazwyczaj ok. 250-350 zł.

SUMA za mieszkanie o wartości 150 tys 2131,2
Jest róznica miedzy 2130 a 2600.

Jeśli "pani" sugeruje, że koszt ten jest wyższy bo akty nie były podpisywane w Śremie (i notariusz musiał dojechać) to jeśli dobrze pamiętam w umowie z SD jest dokładnie wskazany adres kancelarii w Śremie. Wszelkie zmiany wymagaja - jak sobie SD zyczy - pisemnego potwierdzenia. Zatem i miejsce podpisania aktu. Jeśli zmiana postanowień umowy wynika z samowolnych działan SD to on powinien ponieśc koszty. Sorki, ale taniej bedzie mi w tym jakże uświęconym dniu podjechac z Śremu - nawet jeśli bede jedyna....
Swoją drogą uśredniając, że każdy dołożył po 500 zł do intersu z notariuszem to w sumie jest to bagatela: 8.000 za podróż. Mnożąc przez cztery .. NO COMMENTS

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #280

• pan
Czy ma ktoś fakture na usłyge za notariat-jakie są w niej poszczególne pozycje?? Pytanie za 100 punktów:dry:

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #283

• konto skasowane
Faktury nie otrzymalem, poszczegolne uslugi zawarte w akcie:

1. oplata sadowa - 260
2. wynagrodzenie notariusza z par. 3 i 5 rozporzadzenia - 1836
3. wynagrodzenie notariusza z par. 16 rozporzadzenia - 200
4. wynagrodzenie notariusza z par. 12 rozporzadzenia - 360
5. vat - 527,12

Laczne koszty to 3 183,12

Od znajomego notariusza dowiedzialem sie, iz wynagrodzenie notariusza jest zawyzone, powinien je policzyc jako jedno, a nie rozbijac na paragrafy, maksymalna kwota, jaka powinien pobrac to ok 1800 PLN.

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #287

• mloda
  • Junior Boarder
Dziękuję za odpowiedź ciekawe ile nas wykasują

Tia.... 4 lata, 5 mies. temu #290

Jeszcze się nie wprowadziłam a już mam popękany sufit;/

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #291

Powiem tak jak szanowna Pani Bolewska:
NO TO TO JUZ JEST SKANDAL!!!!!!

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #298

• mloda
  • Junior Boarder
słuchajcie a powiedzcie mi ale placiliscie za metr kwadratowy duzego mieszkania w bloku A....

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #299

• troll
Jeżeli pamięć mnie nie myli to nam proponowano duże mieszkanie w bloku A za 2800 zł. netto za m2.

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #300

• mloda
  • Junior Boarder
Dzięki za pomoc

Odp: Odbior lokalu... Wrazenia... 4 lata, 5 mies. temu #313

• p
Mimo wszystko sądze że klienci na wolne mieszkania się znajdą - zdecyduje niska cena (3900 zl/m to znacznie mniej niz 7500 zl/m - średnia cena w Poznaniu) - można na miejscu zobaczyć że z jakością nie jest aż tak źle.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 1.30 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje