Osiedle Słoneczne
Osiedle Słoneczne     Osiedle Morena     Osiedle Harmonia
  Osiedle     Osiedle Miodowe     Osiedle Olszynka     Osiedle TBS
An error occured during parsing XML data. Please try again.

Dzisiaj140
Wczoraj180
Ten tydzień320
Zalogowanych: 0
Niezalogowanych: 30
Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C?
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C?

czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 10 mies. temu #1161

• rybka
  • Junior Boarder
jeśli tak, to witam sasiada
Chcialabym porozmawiac o wspolnych sprawach dot. odbioru mieszkania w czerwcu, np. o notariuszu...

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 10 mies. temu #1162

• rjankes
  • Senior Boarder
Pewnie jeszcze nikt tam nie mieszka

Razem z małżonką będziemy mieszkać w "D" tj. w budynku D
Tez mamy kilka pytań:
- Jak wygląda odbiór mieszkania? Wszyscy mieszkańcy odbierają mieszkanie tego samego dnia?
- Czy w piwnicy jest suszarnia - jak w praktyce wygląda korzystanie z niej, kto ma klucze?
- Co ze wspólnotą - czy Budynek C i D zakładają własną wspólnotę? Czy może są przyłączani do wspólnoty A i B?
- Czy odbieraliście mieszkanie z fachowcem? - Tj. czy wynajęliście kogoś by przyszedł i sprawdził czy wszystko jest tak jak być powinno? Macie namiary na kogoś takiego? Czy podczas odbioru innych mieszkań były jakieś kłopoty, wątpliwości?

to na razie tyle pytań

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 10 mies. temu #1163

• Eleven
  • Fresh Boarder
ja jestem z bloku B.
my odbieralismy mieszkanie bez fachowca.
mielismy wilgoc na scianach (w naroznikach), to samo w piwnicy, po jakims czasie dodatkowo zaczely nam sciany i sufit lekko pekac.
mieszkania z tego co mi wiadomo wszyscy odbierali w jeden dzien, kazdy byl umowiony na konkretna godzine (byl oczywiscie poslizg czasowy).
Ogolnie poszlo bez wiekszych problemow.

A wspolnota podobno ma byc jedna dla wszystkich blokow.<br><br>Edytowany przez: Eleven, w: 2008/04/11 15:52

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 10 mies. temu #1164

• mloda
  • Junior Boarder
Witam sasiadow

Odnosnie pekajacych scian to normalne, budynek osiada wiec sciany ssila rzeczy beda pekac w kadym budownictwie tak jest

pozdrawiam

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 10 mies. temu #1166

• slaszysz
  • Expert Boarder
Pękać to może co najwyżej tynk (a i to normalne nie jest), a jak pękają ściany to trzeba wiać.
Budynek B był wykańczany jesienią i zimą - nie jest to dobry okres, bo jak to ma wszystko schnąć?

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 9 mies. temu #1170

• rjankes
  • Senior Boarder
Eleven, i co zrobiliscie?
- Podpisaliscie odebranie mieszkania?
- Co sie w takiej sytuacji robi?

- Mam jeszcze pytanie ogolne, czy moge przyjezdzac na budowe i patrzec jak prace postepuja?
- Czy moge zarzyczyc sobie wiecej kontaktow w kuchni? - pewnie bede musial za to doplacic, ale jak to wyglada, czy nalezaloby podpisac wowczas aneks do umowy, a moze ktos z was rozwiazywal juz podobne problemy?

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 9 mies. temu #1171

• Eleven
  • Fresh Boarder
Odbior oczywiscie podpisalismy.
Co do wilgoci byl spisany protokol, w ktorym developer zobowiazal sie do usuniecia usterki (nie bylo z tym problemow).
Pekniecia na scianie, ktore wyszly pozniej, zostaly po zgloszeniu od reki "zaszpachlowane".
Jezeli chodzi o kontakty w kuchni to my rowniez krotko przed odbiorem robilismy zmiany, za ktore oczywiscie musielismy zaplacic, ale nie bylo tak zle. Aneksu do umowy nie podpisywalismy. Te sprawy po wczesniejszym kontakcie z developerem uzgadnialismy z elektrykiem i to z nim sie rozliczalismy.

My na budowie bylismy kilka razy, ale wczesniej dzwonilismy do SD zeby sie upewnic czy nas wpuszcza (bo np. moga akurat klasc plytki itp.).

Jedyne co nas jeszcze martwi to ten sypiacy sie tynk z balkonow...

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 9 mies. temu #1173

• meb
  • Fresh Boarder
Witam sąsiadów z C (aka różowego brzydactwa )
Dude, you can\\\'t just ask to be somebody\\\'s friend and be their friend; it doesn\\\'t work this way.
If you want my friendship you\\\'ll have to pay me.

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 9 mies. temu #1174

• rybka
  • Junior Boarder
Pytanko do tych, którzy będą odbierać w czerwcu mieszkanie w budynku C:
- czy orientujecie się jaki jest koszt notariusza? ja słyszałam, ze ok.3000! Wydaje mi się on duży, nie wiem dlaczego nie jest liczone 50% taksy notarialnej, przecież zgodnie z nowymi przepisami tak powinno być. Ale tak to jest, jak trzeba płacić notariuszowi "za dewelopera" (bo taka sobie zawarli umowę, że oni podsyłają mu klientów a on świadczy im usługi bez opłat). A jak chcieliśmy innego notariusza, to się nie zgodzili :/ W każdym bądź razie ta opłata jest wygórowana naszym zdaniem i zamierzamy negocjować

- czy zamierzacie odbierać mieszkanie z fachowcem? My sie właśnie zastanawiamy...

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 9 mies. temu #1175

• rjankes
  • Senior Boarder
My chyba będziemy odbierać z fachowcem (budynek D).

Co do kosztów notariusza 2 osoby znajome kupują mieszkania i mają dokładnie taką samą umowę jak my i podobne koszty notariusza.

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 8 mies. temu #1198

• rjankes
  • Senior Boarder
Do mieszkańców bloku C (i nie tylko)

Chciałbym wiedzieć, czy wasz domek będzie oddany w terminie, macie jakieś informacje? Z tego co ja sie dowiadywałem to budynek D ma być oddany raczej w drugiej połowie lipca.

Wiecie może jak wygląda taki odbiór mieszkania?
- Odbiór odbywa się w samym budynku czy w siedzibie SD?
- Otrzymujemy dokumenty i od razu sprawdzamy czy w mieszkaniu wszystko jest tak jak być powinno (tj. ściany równe itp)? Czy może mamy na to czas i można to zrobić później?

Macie już umówionych fachowców do wykończenia mieszkania? Jeśli chodzi o mnie to prawdopodobnie będę wraz z pomocą rodziny wszystko sam robił (rodzinka ma trochę praktyki).

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 8 mies. temu #1206

• goldman
  • Administrator
- Odbiór odbywa się w samym budynku czy w siedzibie SD?

- Otrzymujemy dokumenty i od razu sprawdzamy czy w mieszkaniu wszystko jest tak jak być powinno (tj. ściany równe itp)? Czy może mamy na to czas i można to zrobić później?

W budynku B odbiór i akt notarialny był tego samego dnia.
Wpierw odbiór mieszkania - oględziny w obecności dewelopera i inspektora, podpisanie protokołu odbioru, zdanie kluczy itp. Następnie jechaliśmy do siedziby SD i tam w obecności notariusza podpisywaliśmy akty notarialne, opłaciliśmy notariusza i podpisaliśmy umowę z Enea. Z gazownią umowy podpisywaliśmy po notariacie - indywidualnie każdy w gazowni na ul. Grobla w Poznaniu - instalację gazową uruchomili w ciągu kilku dni.

Ogólnie było miło i bez większych problemów gdyż przed właściwym odbiorem jeździliśmy oglądać mieszkanie i zgłaszaliśmy wszelkie uwagi. Mieszkanie objęte jest 3 letnią rękojmią także po odbiorze też powinni poprawić ewentualne usterki.

Pozdrowienia.<br><br>Edytowany przez: goldman, data: 21/05/2008 00:49

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 8 mies. temu #1209

• rybka
  • Junior Boarder
Z tego co wiem, to odbiór bloku C ma być w drugiej połowie czerwca, o żadnych opóźnieniach nic mi nie wiadomo.
Deweloper mówił, że odbiór mieszkania i podpisanie aktu notarialnego w kancelarii notarialnej w Śremie ma być w tym samym dniu.

Jeśli chodzi o fachowców to my nie mamy jeszcze załatwionych, mimo, że już dużo czasu nam nie zostało (budynek C).
Teraz dopiero zaczniemy coś działać, bo tyle co uporaliśmy się z załatwieniem kredytu.

Pozdrawiam

Odp: czy jest tu ktos kto zamieszka w bloku C? 3 lata, 7 mies. temu #1271

• JJB
  • Junior Boarder
Witam
Odebraliśmy wczoraj.
Jest 5 drobnych punktów.
Ogólnie mieszkanie wykonane starannie.
Wykonuję meble i montuję wiec przez ostatni rok zwracałem uwagę na różne cuda.
Zwrócić trzeba uwagę na podłogę. Szczególnie podniesione narożniki.
Dla mieszkańców poddasza polecam sprawdzić staranność ułożenia izolacji.
Wiem gdzie będą stały meble w naszym mieszkaniu więc w tych miejscach sprawdziłem kąty i poziom ścian.
Zresztą jeżeli coś się jeszcze znajdzie to pewnie sam będę dopasowywał wszystkie meble. Uwielbiam to robić. Ale jeżeli podłoga będzie nierówna to drzwi przesuwne będą wyglądały dziwacznie. Podkreślają krzywiznę.
Zresztą my stolarze cieszymy się jak dopasowujemy meble do krzywizn budowlanych.
Jeżeli są jakieś pytania to służę poradą.
W sprawie odbioru mieszkania posiłkowałem się stronami:

dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0...iew=n&amp;Cat=tt
www.nieruchomosci.ivti.org/art;odbior_techniczny;2192.html
www.gniazdko.com/odbir-mieszkania-krok-po-kroku/
mekk.waw.pl/mk/mieszkanie/mieszkanie_odbior
www.fachowyodbiormieszkania.pl/
www.odbiormieszkania.pl/odbior-mieszkania.php

Co do naszego koloru to proszę się nie śmiać.
Może wypłowieje a poza tym będzie rozweselał w przyszłości pobliski cmentarz.

Pozdrawiam Jacek
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.53 sekundy

® © THIRD-DIMENSION   Rewolucyjne strony internetowe w 3D!  |  Strony z systemami CMS  |  Sklepy internetowe  |  Aplikacje